ERDON Helyi hírek

2012.02.17. 14:46

A Művelődési Ház évértékelője

Flavius Bunoiu, a nagyváradi Városi Művelődési Ház igazgatója február 15-i sajtótájékoztatóján értékelte az intézmény 2011-es tevékenységét.

Flavius Bunoiu, a nagyváradi Városi Művelődési Ház igazgatója február 15-i sajtótájékoztatóján értékelte az intézmény 2011-es tevékenységét.

 

Az elmúlt évben a Városi Művelődési Ház összbevétele 1.066.626 lej volt, amelyből a Helyi Tanács támogatásából 695.186 lej, saját bevételekből pedig 371.440 lej folyt be. A kiadások összesen 973.102 lejre rúgtak. Flavius Bunoiu elmondta, hogy a 2010-es évvel összehasonlítva a bevételek és a kiadások is kisebbek voltak. Ez azzal magyarázható, hogy 2010-ben 204.199 lejt kapott a művelődési ház az épület felújítására, tavaly viszont semmit. Hozzátette, hogy az elmúlt évben a gazdasági nehézségek miatt túlnyomó részt más szervezetekkel közreműködve finanszírozták a különböző programokat. A Helyi Tanács és a művelődési ház saját költségvetéséből szervezett rendezvények között volt: a Román és a Magyar Kultúra Napja, Európa Napja, gyereknap, Várnapok, Ablak Európára, Nagyváradi Ősz, téli ünnepségek, szilveszteri koncert stb. Több eseményt is civil szervezetek támogatásával rendeztek meg: a hirosimai emlékkoncertet, a III. Euro Fotoart Nemzetközi Fotóművészeti Szalont, a főutcán szervezett szabadtéri vetítéseket, több koncertet stb.

 

Bevételek

 

Emellett sok rendezvényt a civil szervezetek költségvetéséből szerveztek. Ezekhez a művelődési ház anyagiakat nem, de felszerelést, tanácsot vagy a termet biztosította. Az ingyenes rendezvényeknél nem kértek és a jövőben sem fognak bérleti díjat kérni, viszont a fizetős előadásoknál 50, 100 lej/óra lesz a terembér. Flavius Bunoiu kifejtette, hogy 2010-hez képest a szponzoroktól származó összegek 30 százalékkal nőttek, az eladott jegyek száma 17 százalékkal, az ebből származó összeg pedig 70 százalékkal. Flavius Bunoiu kifejtette: „2008-tól vagyok a művelődési ház igazgatója. A három év alatt a saját bevételeknél körülbelül 70 százalékos növekedés figyelhető meg. A 17–18 alkalmazottból öten maradtunk. A termet teljesen felújítottuk, új székeket vásároltunk, idén pedig egy légkondicionáló berendezést szeretnénk beszerelni”.

 

Tervek

Az igazgató a 2012-re vonatkozó terveket is ismertette. A Nagyváradi Ősz rendezvényeivel kapcsolatban nemsokára elkezdik a megbeszéléseket a potenciális szponzorokkal, fókuszcsoportos beszélgetést szerveznek. Bunoiu hozzátette, hogy még nem biztos a Nagyváradi Ősz helyszíne sem, mivel a meleg idővel együtt a munkálatok is elkezdődnek a Szent László téren, így a színpadot vagy a könyvtár, vagy a Holdas templom előtt állítják majd fel. Az intézmény honlapját is szeretnék felújítani és működtetni.

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!