ERDON Helyi hírek

2012.02.16. 15:11

A 18. borversenyt szervezik Székelyhídon

Bihar megye - „In honorem Dei, in honorem vini!” A „nagykorúságát” ünneplő, immár 18. alkalommal, hagyományosan Székelyhídon megrendezésre kerülő Érmelléki Borverseny az idén március 3.-án hívja baráti találkozóra és megmérettetésre az Érmellék és a szomszédos bortermő vidékek borászait, legbecsesebb nedűit.

Bihar megye - „In honorem Dei, in honorem vini!” A „nagykorúságát” ünneplő, immár 18. alkalommal, hagyományosan Székelyhídon megrendezésre kerülő Érmelléki Borverseny az idén március 3.-án hívja baráti találkozóra és megmérettetésre az Érmellék és a szomszédos bortermő vidékek borászait, legbecsesebb nedűit.

 

 

A szervezők: az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa, a helyi Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács, az RMDSZ helyi szervezete, valamint a Pro Székelyhíd Egyesület ez alkalommal, a megszokottakon kívül különlegességekkel is kedveskedik a borversenyre benevező borászoknak, valamint az érmelléki borkultúrát kedvelő, hagyományait ápoló érdeklődőknek.

A szervezők a borverseny napján a Lakadalmas házban (volt Munkás Klub) 10.00 és 13.00 órák között várják a benevőzőket. A versenyre az Érmelléken hagyományos száraz fehér, aromás fehér valamint vörös borokat várják. Minden, versenyre benevezett bor 2 liternyi bormintát jelent, valamint az első mintára 30 lej, a 2. mintára 20 lej, a 3., illetve ennél több nevezési mintára mintánként 10 -10 lej nevezési díjat jelent.

 

A nevezési díj tartalmazza egy étkezés költségeit és a borverseny utáni bálra szóló belépőt. A bálon a vendégeket finom vadételekkel várják, a talpalávalóról Fodor Sándor és Bajnok Csaba zenészek gondoskodnak. Azok, akik nem neveznek borral a versenyre, de szívesen eltöltenének egy kellemes, hangulatos estét, azok 50 lej ellenében vehetnek részt a rendezvényen.

A versenyre benevezett borokat 13.00 és 19.00 órák között neves hazai és magyarországi borászok értékelik.

Újdonságnak számít az Érmelléki Borversenyen, hogy ez alkalommal először kerül sor Székelyhídon az Európai borlovagrend érmelléki Legátusának új lovagrendi tagokkal való avatására (hospes – pohárnok), valamint a régebbi lovagrendi tagok előléptetésére (consilier – bortanácsos).

 

A látványos, ünnepélyes ceremónia 16.45 órakor veszi kezdetét, amikor a központi Múzeum elől indulva, menettáncosok, fúvószenekar és hagyományőrző huszárok kíséretében a lovagrend tagjai, avatandó tagjai és a vendégek ünnepélyesen átvonulnak a város főterén a református templomba, ahol az új tagok rendkívüli Istentisztelet keretében tesznek fogadalmat Istenre és a borra, jelszavuk és a fúvószenekar által megszólaltatott himnuszuk, az „In honorem Dei, in honorem vini” ünnepélyes akkordjainak kíséretében. Az ünnepélyes ceremóniát az Európai borlovagrend ausztriai nagykövete vezeti.

 

19.30 órakor hirdetik ki a XVIII. Érmelléki Borverseny nyertes borait, díjazzák a nyertes borászokat. Ugyanekkor adják át az év legjobb székelyhídi borát előállító borásznak a Mihály Gábor, budapesti szobrászművész által készített és felajánlott vándordíjat, a Miskakancsót.

20.00 órától Kiss Lídia, népszerű nagyváradi operett- és nótaénekes zenés műsorát élvezhetik a résztvevők. A hajnalig tartó mulatság során a legszerencsésebbek értékes díjakat is nyerhetnek a 10 lejért vásárolható tombola jegyekkel.

A szervezők szeretettel várnak minden borászt, borkedvelőt és szórakozni vágyót.

Bővebb tájékoztatás kapható Kovács Lajos székelyhídi borlovagtól a 0744.769.721-es telefonszámon, illetve Magyari Attilától a 0740 310203-as telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!