ERDON Helyi hírek

2012.01.09. 13:44

Újévköszöntő kamarazene est

Pénteken este a nagyváradi Szent László plébániatemplomban lépett fel Lucian Maliţa hegedűdarabokkal, orgonán kísérte Brád Mónika.

Pénteken este a nagyváradi Szent László plébániatemplomban lépett fel Lucian Maliţa hegedűdarabokkal, orgonán kísérte Brád Mónika.

 

 

 

A műsorban elhangzott 27 kompozíció a karácsonyi időszakot köszöntötte. Zenetörténeti jelentőségű művek csendültek fel, így Händel, Adam Adolphe, Mendelssohn-Bartholdy, valamint Franz Xaver Gruber közismert karácsonyi dala, a Csendej éj. A három Ave Maria szerzői: Mathilde de Castrone Marchesi (1821–1913) Európa-híres énektanárnő, kompozíciója Bach-Gounod a C-dúr Prelúdiumra épülő műve és Schubert Ave Mariája (Ellens Gesang III., Walter Scott szövegére, D 839), amelyről maga a szerző így ír: „A Szent Szűzhöz írt himnuszomból árad az áhítat”. Elhangzott Händel Örvendj világ című alkotása, amely tulajdonképpen a Messiás Oratóriumából a Megváltó születésének köszöntése az angyalok kara által. Angol és francia karácsonyi énekeket is megszólaltattak az előadók, így például Away in a Manger, valamint az Angyalokat hallgatunk a magasból, Újév első napja, Hallgasd, angyalok kara énekel, Ó, Betlehemnek kis városa, Boldog, békés karácsonyt, Megjelent a világos, áttetsző éjfél, valamint Jöjjetek, ó hívek, diadalmaskodva a jászolhoz Betlehembe. Az angol énekek mellett egy hagyományos francia dal is megszólalt. Adam Adolph híres operazeneszerző Karácsony című dala is elhangzott. Ezt követően román karácsonyi énekek csendültek fel: Lungu Nicolae, Nicu Moldoveanu, Gheorghe Cucu (1882–1932), Gheorghe Budiş (1870–1950), Kiriac-Georgescu Dumitru (1866–1928). Mindezek a művek felidézik Betlehemet, karácsony estéjét, a „fényes ünnepet”, valamint a közismert Ó, zöld fenyő című dalt is. Magyar karácsonyi énekek is a maguk szépségében tárultak fel: Dicsőség mennyben az Istennek, Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj.

 

Érzelemkeltő műsor

 

A jeles hegedűművész, Lucian Maliţa ezúttal is remekelt. Előadása nagyon énekszerűen és finom tónussal idézte fel az ünnep kívánta elmélyülést, a szeretetet hirdető karácsony ünnepi hangulatát. Az orgona kíséretével párhuzamosan szólaltatták meg az egyik-másik kompozíciót: a hegedű szólama kezdte a dallamot, melyre az orgona válaszolt. Lucian Maliţa előadását Brád Mónika, a Szent László templom orgonista-kántora kísérte, aki nem csak, hogy azonosult a művész szándékával, hanem több karácsonyi dal ismeretében avatta színessé, érzelemkeltővé az est műsorát. A közönség lelkes tapssal köszöntötte az előadók játékát.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!