ERDON Helyi hírek

2012.01.25. 09:37

Színemlékek a galériában

Nagyvárad - Kedd este A magyar kultúra ünnepe 2012 rendezvénysorozat lezárásaképpen Popon Krisztina festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Tibor Ernő Galériában. Február 10-ig tekinthető meg.

Nagyvárad - Kedd este A magyar kultúra ünnepe 2012 rendezvénysorozat lezárásaképpen Popon Krisztina festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Tibor Ernő Galériában. Február 10-ig tekinthető meg.

 

 

A Színemlékek című egyéni kiállítást a Tibor Ernő Galéria szervezte, partnerségben a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségével, valamint a debreceni Megyei Népfőiskolai Egyesülettel.

A szépszámú érdeklődőt dr. Fleisz János egyetemi tanár, BINCISZ-elnök köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet: 2001-ben indult el a magyar kultúrát ünneplő sorozat, mely az idén a XII. kiadásához érkezett, és egyetlen alkalommal se fordult elő, hogy a Kanonok sori képtárban ne lett volna valamilyen különleges rendezvény. 2012-ben egyébként tizenkét nap alatt tizennyolc eseményt szerveztek, és új helyszínek is bekapcsolódtak a programokba. A történtek azt bizonyítják, hogy Biharországban otthon vagyunk és közös kincsünk a kultúra, hangsúlyozta dr. Fleisz János, majd megjegyezte: a politika- és általában politikusmentes rendezvényeiken az eddigieknél többen jelentek meg és új arcok is feltüntek, ami azért jó, mert a civil szervezetek épp azért fogtak össze, mert érzékelték, hogy igény van ilyen típusú eseményekre. A BINCISZ elnöke ugyanakkor hídnak és védőoltásnak nevezte a kultúrát, mivel szerinte áthidalja az ellentéteket és az értékek felé irányít bennünket, illetve megvéd a manipulációktól és erőssé, határozottá tesz minket.

Porkoláb Lajos egyesületi elnök úgy vélte: 1990 után a berettyóújfalui szívekben és lelkekben megtörtént Nagyvárad jelképes visszafoglalása, hiszen a térség szellemi központja mindig Szent László városa volt, Debrecen sohasem tartozott igazán Biharhoz. Azt javasolta: ezentúl ünnepeljük meg a magyar nyelv napját is, hiszen kötelességünk van a magyar nyelvvel szemben.

 

Táj és csendélet

 

Popon Krisztina festőművész képeit Mierluţiu Emilia rajztanárnő, a Tibor Ernő Galéria alkotóközösségének tagja értékelte. Úgy vélte: a méltatott tájképei és csendéletei bölcsességet árasztanak és azt támasztják alá, hogy vissza kell térni a természethez. A művek az utóbbi két év termései, különböző alkotótáborokban, az otthoni műteremben és a szabadban való barangolások közben születtek, és áthatja őket a harmónia és természet szeretete. A képek azonban a látványon túli tartalmat is tükrözik, feszültséget és életigénylést sugároznak.

A vernisszázson közreműködött a Fortissimo trió (Tokaji Ágnes, Costin Éva és Bozsódi Beáta), Meleg Vilmos színművész és S. Németh Katalin előadóművész. Az ingyenes tárlat február 10-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 11-16 óra között.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!