ERDON Helyi hírek

2012.01.24. 16:00

Sötétben tapogatózik Gigel Buth

Egyelőre nem lehet tudni, hány „diák” lesz a felkészítő osztályokban, azt sem lehet tudni, hogy lesz–e elég, megfelelő szakképesítéssel rendelkező pedagógus ezekben az osztályokban.

Egyelőre nem lehet tudni, hány „diák” lesz a felkészítő osztályokban, azt sem lehet tudni, hogy lesz–e elég, megfelelő szakképesítéssel rendelkező pedagógus ezekben az osztályokban.

 

Lehet hívni a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséget a 0800–816261–es zöldszámon, amennyiben kérdése van a szülőknek az ősszel induló felkészítő osztályokkal kapcsolatban, de az nem biztos, hogy a vonal túlsó oldalán ülő „segítő” személy válaszolni tud majd a feltett kérdésre. Ez derült ki Gigel Buth főtanfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján, aki a tanügyi törvény módosításairól kellett volna beszéljen. Kiderült, csak a legáltalánosabb kérdésekre tudnak válaszolni, ugyanis a felkészítő osztályok működésére vonatkozó módszertan még nem készült el. Így még nem lehet tudni, milyen létszámú osztályok lesznek, mint ahogy azt sem tudják Szatmár megyében, hogy hány olyan pedagógus van, aki óvónői és tanítói képesítéssel is rendelkezik. Az viszont biztos, az a pedagógus, aki ősszel felkészítő osztállyal kezd, az a 4. osztályig tanítja majd a diákjait.

Szatmár megyében mintegy háromezer, jelenleg még óvodás gyereket érint a változás, ők heti húsz órán keresztül készülnek majd az első osztályra. A beiratkozások vélhetően márciusban kezdődnek.

Ami biztos, hogy azok a gyerekek, akik idén augusztus 31–ig betöltötték a 7. életévüket első osztályba fognak járni a 2012/2013–as tanévtől (függetlenül attól, hogy voltak–e óvódások, vagy sem), míg az idén 6. életévüket ünneplő gyerekek esetében a szülő választhat az 1. és a felkészítő osztály között. Ha a gyerek 2012. augusztus 31–ig töltötte be a 6. életévét, akkor mehet első osztályba, ebben az esetben a szülő, vagy gyám írásos kérésére van szükség. Viszont fontos, hogy a gyerek ebben a tanévben nagycsoportos legyen az óvodában, vagy a szakemberek véleményezzék, hogy a gyerek alkalmas arra, hogy első osztályba legyen íratva. Másrészt, ezeket a gyerekeket felkészítő osztályba is lehet íratni, ehhez is kell a szülők, vagy a gyám írásos kérése. Amennyiben a gyerek 2012. szeptember 1. és december 31. között tölti be a 6. életévét, akkor a gyereket felkészítő osztályba kell íratni, de maradhat az óvoda nagycsoportjában is, amennyibe ezt kéri a szülő, vagy gyám, illetve a szakember alkalmatlannak látja a gyereket a felkészítő osztályba való beíratásra. A speciális oktatást igénylő gyerekeket nyolc (vagy kérésre hat) éves koruktól lehet a felkészítő osztályokba íratni.

Gigel Buth szerint nagyon fontos tisztázni, hogy az új tanügyi törvényben sehol nem említik a 0. osztály kifejezést, ugyanis ősztől felkészítő osztályokban járnak majd azok a gyerekek, akik a 2013/2014–es tanévtől elsőbe kell majd iratkozzanak.

Akinek kérdései vannak a felkészítő osztályokkal kapcsolatban, azok díjmentesen hívhatják a 0800–816261–es zöldszámot. Buth ígéri, amennyiben az érdeklődőnek nem tudnak azonnal válaszolni, akkor utánajárnak, és a legrövidebb időn belül visszahívják az illetőt a válasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!