ERDON Helyi hírek

2012.01.18. 15:07

Sok síbaleset történik

Három hét alatt hatvan esetben riasztották a Bihar megei hegyimentőket, tudtuk meg a Salvamont/Salvaspeo mai sajtótájékoztatóján, melyen tavalyi tevékenységükről számoltak be.

Három hét alatt hatvan esetben riasztották a Bihar megei hegyimentőket, tudtuk meg a Salvamont/Salvaspeo mai sajtótájékoztatóján, melyen tavalyi tevékenységükről számoltak be.

 

 

Amint Pintér István, az intézmény elnöke, valamint Adrian Marin alelnök elmondta, a sílesiklókon történt baleseteknek legalább az egyharmada elkerülhető lett volna, ha az érintettek betartanak bizonyos szabályokat, illetve a lesiklók ügyvezetői is komolyan veszik a biztonsági előírásokat. Például nem kellene felengedjék a lesiklókra azokat a személyeket, akiknek nincs megfelelő hódeszka-, illetve sífelszerelésük. „A sílesiklók nem parkok, oda nem sétálni kellene menjenek az emberek” - hangzott el. Ennek ellenére, vannak, akik felmennek a felvonóval, majd lesétálnak – s ezzel komoly veszélynek teszik ki mind magukat, mind a szabályszerűen síelőket, hódeszkázókat.

 

Egyéb gondok

 

Másrészt vannak felszereléskölcsönzők, amelyek nem tartják szem előtt az illető magasságát, illetve testsúlyát. Volt például olyan eset, hogy negyven kilogrammos gyerek kilencven kilogrammra beállított sílécet használt – nem is csoda, hogy balesetet szenvedett. A hódeszkázók pedig sokszor figyelmetlenek, nemegyszer „elveszítik” a deszkát a lesiklón, ami szintén komoly balesetek okozója lehet. Mindezek miatt az utóbbi három hét során hatvan baleset történt az általuk felügyelt sílesiklókon.

A vertophágói új lesikló két útvonallal rendelkezik, s ezek egy adott pillanatban kereszteződnek. A hegyimentők észrevétele az, hogy a síelők sokszor még csak nem is mímelik a lassítást, holott a lesiklók el vannak látva megfelelő jelzőtáblákkal. Másrészt pedig tapasztalataik szerint a külföldi túristák sokkal fegyelmezettebbek, mint a hazaiak.

 

Sérülések

 

Ami pedig tavalyi tevékenységeiket illeti: akárcsak tavalyelőtt, folyamatos felügyeletet biztosítottak többek között Vertophágó és Rézbánya környékén 2010 december 20-tól egészen tavaly április végéig, Biharfüreden tavaly március végéig hétvégéken, illetve az iskolai vakációk ideje alatt, Pádison több időszakban. Összesen 163 eltévedt vagy balesetet szenvedett személyt találtak meg, a téli időszakban 68, nyáron pedig 84 bevetésen vettek részt. A balesetet szenvedettek, illetve eltévedtek közül 142-en hazai, 21-en pedig külföldi állampolgárok, túlnyomó többségük 21 és 30 év közötti. A legtöbb baleset a sílesiklókon, illetve a turisztikai útvonalakon történt. A legtöbb balesetet szenvedettnek kézficama, illetve zúzódásai voltak, nem ritkák a kéz- és lábtörések sem, hét esetben a hátgerinc is sérült, öten agyrázkódást szenvedtek, három esetben pedig életüket vesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!