ERDON Helyi hírek

2012.01.25. 18:05

RMDSZ-t bíráló matricák

Ismeretlen személyek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) bíráló és eredményeit kétségbe vonó matricákat ragasztottak ki Marosvásárhely és Nagyvárad főterén a gépkocsikra és közterületi felületekre.

Ismeretlen személyek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) bíráló és eredményeit kétségbe vonó matricákat ragasztottak ki Marosvásárhely és Nagyvárad főterén a gépkocsikra és közterületi felületekre.

Az akciót kezdeményezők szerdán egy közleményt juttattak el szerkesztőségünkhöz, amelyet úgy írtak alá, hogy "a matricások". Az öntapadókon egyebek között az RMDSZ tulipánjelvénye látszik, amely piros, sárga és kék színű, vagyis román nemzeti színű.

A jelvény mellett egyebek között az olvasható: "Miből tanítassam gyermekeim?", "1990-2011: 300 ezer magyarral kevesebb. Ezért vagytok ti Bukarestben?", "Levágtátok az orvosok fizetését, emiatt külföldre mennek! Ki fog meggyógyítani minket?", "Levágtátok a tanárok fizetését! Ki tanítja a gyermekeinket?", majd minden ilyen mondat alatt "RMDSZ! Eredmény ez?!" felirat olvasható.

A akciót kezdeményezők közleménye szerint "az elmúlt huszonkét év rablódemokráciája" az "elmenni vagy otthon maradni" választás elé állítja a mostani tízen- és huszonéveseket, akárcsak szüleiket a kommunista diktatúra.

"Az ország a csőd szélén, számolatlanul veszik fel azokat a hiteleket, melyeket majd nekünk kell sokszorosan visszafizetni, szétverték az oktatást, elüldözik az orvosokat, amit lehetett eladtak vagy elloptak, tombol a korrupció és lassan, de biztosan – kis lépésekkel – a demográfiai összeomlás szélére kerültünk. Szüleink már belerokkantak, mi nem akarunk!" - írják a kezdeményezők.

Marosvásárhelyen a közösségi rendőrség öt magyar nemzetiségű fiatalt bírságolt meg az öntapadók közterületen való engedély nélküli elhelyezése miatt.

A Szatmárnémetiben kiragasztott matricákkal kapcsolatban az RMDSZ Szatmár megyei szervezete vezetőinek álláspontja mindössze annyi, hogy vannak, akik versolvasó maratont rendeznek, valamint a Magyar Kultúra Hetén szervezett programokon vesznek részt, mások pedig ahelyett, hogy egy verseskötettel a kezükben megjelennének, és együtt ünnepelnék a többi verskedvelővel együtt a Magyar Kultúra Napját, inkább lejárató kampányba fognak és matricát ragasztanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!