ERDON Helyi hírek

2012.01.20. 16:26

Megváltoznak az elnevezések

Nagyvárad-Pénteken a váradi RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Kéry Hajnalka Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes és Konrád Katalin, a Pedagógusok Házának munkatársa, szülői minőségében.

Nagyvárad-Pénteken a váradi RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Kéry Hajnalka Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes és Konrád Katalin, a Pedagógusok Házának munkatársa, szülői minőségében.

 

 

Kéry Hajnalka Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes arról számolt be, hogy tegnapelőtt A kisebbségi oktatás esélyei és kilátásai címmel országos munkaülést tartottak Kolozsváron a nemzetiségi oktatásért felelős tanfelügyelők. Jelen volt közel 80 tanfelügyelő, illetve körülbelül ugyanannyi oktatási szakember. Tulajdonképpen két párhuzamos rendezvény zajlott azonos tematikában: az egyik a kabinet nagygyűlése volt a tanfelügyelők számára, a másik pedig a minisztérium kisebbségi főosztályának szakmai találkozója a tantervíró bizottság részére.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes beszédében azt húzta alá: fel kell gyorsítani az új tanügyi törvény alapján létrejövő oktatási reformot, szerinte ennek eddigi egyetlen akadálya a gazdasági válság volt. A finanszírozásra váró területek közül kiemelte a tanépületek felújítását, az iskolák felszerelését és a tankönyveket. Daniel Funeriu tanügyminiszter az új törvény alkalmazásának módszertani részleteiről beszélt, nyomatékosítva a sokszínűség szerepét az európai valóságban. A legszükségesebb tanügyi feladatok közül kidomborította minden tanköteles gyermek beiskolázásának szükségszerűségét. Úgy vélte: szükség van a nulladik osztály általi beiskolázásra, de arra is, hogy biztosítva legyen a tanulók jelenléte ezekben a tanintézményekben. Ezt követően Kötő József RMDSZ-es parlamenti képviselő és Király András államtitkár az oktatás reformjának fontosságáról, illetve ennek technikai részleteiről szólt.

 

Új munkahelyek

 

A sajtótájékoztatón Kéry Hajnalka azt is kifejtette: az idei tanévben Bihar megyében 25 XII-es, 35 XI-es, 34 X-es és 40 IX-es magyar osztály végez. A 2012/2013-as beiskolázási tervben 41 magyar tannyelvű IX. osztályt tüntettek fel, ami 1148 gyermek beiskolázására nyújt lehetőséget, bár csak 1089 magyar nyolcadikos végez idén nyáron. Arra is kitért: szeptember 1-től változik egyes tanintézetek elnevezése: lesznek elméleti líceumok, vokácionális líceumok (ahová azok a diákok járnak, akik elhivatottságot éreznek egyházi, sport, művészeti vagy egyéb területen), műszaki kollégiumok (ahol a szakoktatás zajlik), főgimnáziumok, általános iskolák és elemi iskolák. Megyei szinten, ahol eddig működtek I-IV. osztályok, ezután is lesznek, esetleg szimultán oktatással, bár ennek módszertanát eddig nem dolgozták ki. Kötelező módon, ahol a nullától-negyedikig vannak osztályok, legalább két tanítónőt kell alkalmazni, így a nulladik osztály bevezetése tulajdonképpen munkahelyteremtő.

 

UGRÓDESZKA

 

Konrád Katalin, a Pedagógusok Házának munkatársa úgy vélte: a nulladik osztály egy ugródeszka lehet ahhoz, hogy hasonló korú és értelmi szintű gyermekeket oktassanak a tanítók. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: április 2-6. között rendezik meg az Iskola másképpen-hetet, melynek keretében kirándulások, játszóházak, vagy iskolanapok bonyolíthatóak le. Ősztől a délutáni oktatásra is lehetőség nyílik, az iskolák most dolgozzák ki a szabályzatot.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!