ERDON Helyi hírek

2012.01.11. 13:45

Magyar bölcsődékbe várják a gyerekeket

Három helyszínen nyolcvannal bővült a magyar tannyelvű bölcsődei helyek száma Nagyváradon, mely helyekre folyamatosan várják a beiratkozókat.

Három helyszínen nyolcvannal bővült a magyar tannyelvű bölcsődei helyek száma Nagyváradon, mely helyekre folyamatosan várják a beiratkozókat.

 

 

Mint arról Koncsek Zita a nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) igazgatója és Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere beszámoltak, az öt új magyar nyelvű csoport a velencei Agnulli Dei (Gradinarilor 16. szám) bölcsődében, a városközpontban az 1848 utcai, és Rogériuszon a Traian Lalescu utcai bölcsődében (bejárat a Bârsei utcáról) létesült. Az igazgató kiemelte, hogy az öt csoportba összesen nyolcvan gyermeket lehet elhelyezni, ezért arra kérte a magyar szülőket, hogy írassák be ezekbe a bölcsődékbe gyermekeiket, mert ha nem sikerül feltölteni magyar gyerekekkel ezeket a helyeket, akkor kénytelenek lesznek román gyerekeket felvenni. Elhangzott, hogy beiratkozni bármikor lehet a három óvoda székhelyén vagy az ASCO-nál. Biró Rozália kitért arra, hogy Nagyváradon tizenhét óvodában folyik magyar nyelvű foglalkozás is. A váradi tanügyi hálózat átszervezése nyomán ezek közül tizenöt óvodát sikerült olyan tanintézményekhez hozzárendelni, ahol szintén folyik magyar nyelvű oktatás. Ugyanakkor a biharpüspöki Juhász Gyula iskolához is hozzárendeltek két óvodát, és így ez az iskola meg tudott maradni önálló tanintézménynek. A tervek szerint a fennmaradó két magyar óvodai csoportot a Szacsvay iskola Stănișoarei utcai épületébe viszik majd át, miután a Szacsvay beindítja 0. osztályát, és miután a Stănișoarei utcai ingatlanban működö step by step osztályokat átveszi az Eminescu Főgimnázium.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!