ERDON Helyi hírek

2012.01.22. 17:10

Kultúrséta Nagykárolyban

Kölcsey Ferencre, valamint a kisvároshoz kötődő magyar kulturális értékekre emlékeztek.

Kölcsey Ferencre, valamint a kisvároshoz kötődő magyar kulturális értékekre emlékeztek.

 

A reggeli havazás ellenére kellemes, napos időjárás várta annak az „emlékező sétának” a résztvevőit, amelyet a Nagykárolyi Művelődési Központ a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett Nagykárolyban. A Himnusz tisztázásának 189. évfordulóján tartott vasárnapi sétán hozzávetőlegesen ötven személy vett részt, fiatalok és idősek egyaránt.

A rendezvény célja felkeresni, feleleveníteni azokat az emlékhelyeket, amelyek a város történelme során lassan feledésbe merülnek, továbbá tisztelegni azon magyar kulturális értékek előtt, amelyek nagymértékben kötődnek a kisváros történelméhez.

 

A szökőkúttól indult

A bő harminc perces séta az egykori Kölcsey-szobor helyszínéről, a szökőkúttól indult, ahonnan a jelenlévők, annak ellenére, hogy a tervezett programban nem szerepelt – Kaffka Margit szülőháza felé vették az irányt, majd az egykori városháza előtt (jelenleg a Iuliu Maniu Iskolaközpont működik az épületben), végül pedig a Kossuth-kertben, a valamikori Kossuth-szobor helyszínén is megálltak néhány szóra. A megállóknál Fischer Botond főszervező, a művelődési központ referense irodalmi, míg Dr. Némethi János történész és Hágó Attila Nándor múzeumigazgató történelmi szempontból ismertette a helyszínek jelentőségét.

A séta végállomásán, a Kossuth-kertben a Kossuth-szobor történetéről tájékozódhattak a résztvevők, majd Enyedi Bálint, a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákja szavalta el nemzeti imánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!