ERDON Helyi hírek

2012.01.13. 14:28

Kulturális rendezvénysorozat

Hatodik alkalommal szervezik meg Szatmárnémetiben a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot. Az Egycsillagú égbolt elnevezésű esemény, és egybeesik a színház 120. évfordulójának ünnepével.

Hatodik alkalommal szervezik meg Szatmárnémetiben a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot. Az Egycsillagú égbolt elnevezésű esemény, és egybeesik a színház 120. évfordulójának ünnepével.

 

Idén az Ady Társaság, a Harag György Társulat és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium közösen szervezi meg január 22. és 29. között A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot. Ezt megelőzően az RMDSZ Szatmár Megyei szervezete január 21–én 12 órától egészen január 22. 12 óráig huszonnégy órás versolvasó maratonra invitál mindenkit a szervezet Mihai Viteazu utca alatti szatmárnémeti székházába. A versfelolvasó maratont követően adják át az RMDSZ által létrehozott Fodor István Emlékdíj, majd a Jean Calvin–téren található Kölcsey Ferenc szobornál közös, ünnepi koszorúzásra kerül sor.

A rendezvénysorozattal kapcsolatban tegnap tartottak sajtótájékoztatót, ahol Pataki Enikő, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója elmondta, a koszorúzást követően január 22–én, a Magyar Kultúra Napján, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban 17 órától kezdődik a rendezvénysorozat hivatalos megnyitója, majd 19 órától Gasztronómiai estet rendeznek. A kölcseysek január 28–án és január 29–én szavalóversenyt szerveznek, melynek a Dinu Lipatti Filharmónia ad otthont. Az igazgatónő felhívta a szatmári magyartanárok figyelmét arra, hogy a versenyre még lehet diákokat nevezni.

Tóth–Pál Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke hangsúlyozta, az idei esemény programjainak összeállítása során törekedtek arra, hogy színvonalas produkciókkal álljanak a nagyközönség elé. Január 23–án és január 24–én az Ács Alajos Stúdióban 18 órától Sebestyén Aba színművész Kocsis István: A Tér című monodrámáját adja elő (az előadásra a belépő 12 lej). Január 26–án, illetve 27–én a Kölcseybe folytatódik a rendezvénysorozat, ahol mindkét nap 17 órától egyórás versműsort adnak elő. Az első napon Ady Endrére emlékeznek A Hágár oltára – Ady Endre vallásos lírája című összeállítással, míg pénteken a jelenkori magyar lírából hallgathatnak válogatást az érdeklődők a Kaleidoszkóp nevű műsor keretében. Aznap a Dinu Lipatti Filharmóniában a Misztrál együttes Dsida Jenő: A féltestvér című előadását mutatják be. Január 28–án, ugyancsak a filharmóniában kerül bemutatásra a Csillagok palotája című produkció a Sebő együttes előadásában. Mindkét előadásra 10–10 lej a belépő, melyet a színház jegypénztárában lehet megváltani.

 

A nyitott Thália

Január 25–ét a színházi előadásoknak szentelik a szervezők annak emlékére, hogy az Északi Színházban 120 évvel ezelőtt mutatták be az első előadást – mondta Stier Péter, a színház megbízott gazdasági igazgatója. A nyitott Thália, 120 éves a szatmári színház épülete elnevezésű esemény során igyekeztek minden korosztály igényeit kielégíteni, így 10 órától a Tejbegríz című gyerekkoncertet rendezik meg (a belépő 5 lej), majd 14 órától a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál, a PADIF 2011 díjazottjainak gálaelőadásait láthatja a nagyérdemű. Végül 18 órától a Valahol Európában című bérletes előadás zajlik a színházban. A rendezvénysorozat január 29–én ér véget. A filharmóniában 13 órától Emeld fel fejedet... című előadását mutatja be a Felvidéki Rockszínház, majd 19 órától Fátyol Rudolf irányításával kamarakoncertet rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!