ERDON Helyi hírek

2012.01.20. 13:23

Érték-határ - stratégiai műhelymunka Kiskerekiben

Bihar megye - Az Érték-határ című, egy évig tartott stratégiai műhelymunka zárókonferenciájára került sor a napokban Kiskerekiben, a határ mindkét oldaláról érkezett résztvevők jelenlétében.

Bihar megye - Az Érték-határ című, egy évig tartott stratégiai műhelymunka zárókonferenciájára került sor a napokban Kiskerekiben, a határ mindkét oldaláról érkezett résztvevők jelenlétében.

 

 

Az Érték-határ címet viselő pályázat fő célja, hogy megalapozza egy, a határon átnyúló szolgáltatási rendszer kiépítését. A résztvevő önkormányzatok – Újfehértő és Nyíradony (Magyarország), illetve Székelyhíd és Kiskereki – egy értékgazdálkodás-alapú, hatékony településmenedzsment kialakítását kezdhetik meg, ezen belül bizonyos, hatáskörükbe tartozó feladatok ellátására dolgoznak ki határon átnyúló módozatokat, akár a civil szektor bevonásával is. Utóbbi módszer használhatóvá tételéhez a civil szervezetek bevonásával egy olyan hálózatot hoznak létre, mely az önkormányzati szervezettel együttműködve vállalja térségi szintű feladatok elvégzését.

 

Számos résztvevő

 

A pályázat kiindulás alapját az a településmenedzsmenti reform képezte, melyet az elmúlt években Újfehértón valósítottak meg. A pályázat vezető partnere is Újfeértó volt, és ott tartották a nyitó műhelymunkát is, majd következett Nyíradony, Székelyhíd, és a napokban Kiskereki. Utóbbi helyszínen számos más önkormányzat is képviseltette magát, például Vedresábrány, Érbogyoszló, Berettyócsohaj, Érkörtvélyes, Bihardiószeg, Értarcsa, Érmihályfalva a határ innenső, míg Kokad, Mikepércs, Nyírmártonfalva, Fülöp, Létavértes, Nyíracsád, Nyírábrány a határ túlsó oldaláról. Civil szervezetekként a Bihari Fogyatékkal Élők Egyesülete (Kiskereki), a Pro Kereki és a Pro Székelyhíd Egyesületek, az Asszonyvásári Közösségi Egyesület képviseltette magát, továbbá számos vállalkozó is jelen volt.

 

Több téma

 

A találkozó elején Nyíri Sándor kiskereki polgármester mondott köszöntőt, értékelve a korábbi műhelymunkákat, majd bemutatta a vendéglátó települést. A folytatásban az előadóké és a moderátoroké volt a főszerep (Lendvay Endre, Vígh Antal Rókus, Tőtös Piroska), akik az önkormányzat környezetvédelmi, természetvédelmi, hulladék-gazdálkodási, esélyegyenlőségi, terület- és település fejlesztési tevékenységének integrációja; a turizmus fejlesztése; iparfejlesztés és civil stratégia kialakítása témákra bontva tartották meg előadásaikat, illetve vezették le a csoportmunkákat.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!