ERDON Helyi hírek

2011.12.20. 15:55

Uniós támogatású projektek

Nagyvárad- Kedden terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan polgármester és Marcel Boloș fejlesztési igazgató azon helyszíneken, ahol uniós támogatású beruházások zajlanak.

Nagyvárad- Kedden terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan polgármester és Marcel Boloș fejlesztési igazgató azon helyszíneken, ahol uniós támogatású beruházások zajlanak.

 

 

Az első helyszín a Louis Pasteur/Kórház utca 42. szám volt, ahol felújítják és kibővítik a Down-szindrómában szenvedő gyermekek Borostyán elnevezésű nappali gondozóközpontját. A Regionális Operatív Program keretében finanszírozott, tizenöt hónapos futamidejú, közel 2 millió lej értékű projekt azt feltételezi, hogy rendbe tesznek 435,45 négyzetméternyi felületet, tetőtéri helyiségeket alakítanak ki, egy felvonót szerelnek be, renoválják a vizesblokkokat, valamint lehetővé teszik, hogy kerekes székkel is közlekedni lehessen az épületben. Ugyanakkor kiszélesítik a felkinált szolgáltatások skáláját és olyan IT-berendezéseket, illetve gépeket vásárolnak, melyek segítségével könnyebbé válik a rászorultak gondozása és ápolása.

Az 1. számú ideiglenes menedékközpont (volt Cominca-munkásszáló) renoválása szinten uniós támogatással zajlik, melynek kedvezményezettje a váradi önkormányzat partnerségben a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalával (ASCO). A huszonnégy hónap leforgása alatt (2010-2012 áprilisa között) kivitelezett befektetés összértéke meghaladja a 3,6 millió lejt. Az 1.486,25 négyzetméterű beépített felület korszerűsítéséből eddig annyi valósult meg, hogy 38,5 százalékban végeztek az építkezési és szerelési munkálatokkal. Ugyanakkor a helyhatóság benyújtott egy előfinanszírozási szerződést, melynek köszönhetően befolyt az önkormányzat számlájára 430.000,15 lej, mely a finanszírozási szerződésben rögzített lehívható pénzösszeg 15 százalékát képezi, illetve a támogató hatóságnak elküldtek egy áfa nélkül 198.634 lej értékű visszatérítési kérvényt.

 

Egyéb beruházások

 

Az állatkert bővítését és modernizálását a Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Minisztérium finanszírozza, a projekt összértéke áfával együtt több mint 19 millió lej, melynek 75 százaléka a lehívható támogatás. Ezen invesztíciónak eddig az 56,60 százaléka valósult meg, a kivitelezési határidő 2012. augusztus 31-e. A felújítást követően az állatok európai körülmények közt élhetnek 7,5 hektárnyi területen, és a létesítményben oktatási, nevelési, szabadidő és rekreációs tevékenységre is lehetőség nyílik majd.

Az Avram Iancu Általános Iskola korszerűsítését, bővítését és dotációját a Regionális Operatív Program keretében támogatják, a projekt összértéke áfával együtt több mint 8,2 millió lej. 3453,39 négyzetméter felületet tesznek rendbe, a C épületszárnyban 99 százalékban végeztek a munkálatokkal, a B szárnyban pedig 72 százalékban, a határidő 2012 áprilisa.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!