ERDON Helyi hírek

2011.12.12. 14:46

Színház az osztályteremben

A diákok maguk is a darab részeivé váltak azon a beavató színházelőadáson, melyet Juhász Kata koreográfus-táncművész mutatott be ma délben, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna gimnáziumban.

A diákok maguk is a darab részeivé váltak azon a beavató színházelőadáson, melyet Juhász Kata koreográfus-táncművész mutatott be ma délben, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna gimnáziumban.

 

 

A magyarországi táncművész János-Szatmári Ildikó magyartanár meghívására első alkalommal érkezett hétfőn a református gimnáziumba, kolozsvári fellépését követően. A Lulu, avagy a rossz tanuló felel című darabot Karinthy Frigyes hasonló témájú karcolata ihlette, s a művésznő a fizikai színház, illetve a kortárs tánc eszközeivel mutatta be.

 

Eltáncolt érzelmek

 

A színtér maga az osztályterem, ahol a diákok maguk is a történet szereplőivé válnak. Rögtön az első mozdulatok meglepetést keltenek: a főszereplő támolyog, alszik, lefordul a padról, s az elkövetkezendő háromnegyed óra alatt az érzelmek széles skáláját közvetítve, sokszor megdöbbentő mozdulatsorokkal mutatja be, miféle eszközökkel próbál megtéveszteni feleléskor a rossz tanuló, illetve hogyan próbál a valóság elöl saját belső világába menekülni.

 

Csak befogadni

 

A darab végén kötetlen beszélgetés alakult ki Juhász Kata táncművész, Lóky Tamás dramaturg, valamint a diákok között. Mint elhangzott, a darabot már több magyaroroszági iskolában is bemutatták, illetve van egy színpadra írt változata is, melyet a kolozsvári közönség is láthatott az elmúlt napokban. „Egy olyan témával akartuk a műfaj jellegét bemutatni, amely közel áll a diákokhoz és nem igényel különös előkészületet. Itt a befogadáson van a hangsúly, az itt és most megismételhetetlen pillanatának átélésén” - mondta kérdésre válaszolva a táncművész.

A beszélgetés során a diákok megtudhatták, hogy a fizikai színház a kortárs tánc és a klasszikus színház keveréke. Itt nincs egy narratív történet, amit meg kell érteni. „Az ember csak nyitottan ül és befogadja, és lehet, hogy utána hazamegy és még jobban előjönnek a gondolatai” - mondta a művésznő.

 

Élmények

 

Szó esett a kortárs tánc és a balett közötti különbségekről, s arról, hogy kiben milyen élményeket keltett az előadás. „Az elején ijesztő volt”. „Érdekes volt, mert mi is az előadás részévé váltunk” - mondták a diákok. Lóky Tamás elmondta: van valami, amit a rossz tanuló jobban elsajátít, mint a jó tanuló, ez pedig az improvizáció. Az élet sokszor állít váratlan helyzetek elé, s erre a rossz tanuló nagyon jól felkészül még az iskolában…A diákok egyetértettek abban: akár másodjára is szívesen megnéznék a darabot.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!