ERDON Helyi hírek

2011.12.28. 14:22

Reklamáltak a vásárlók

Szervízeléssel kapcsolatos gondoktól gyártási hibákig több ügyben keresték fel az utóbbi időben a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalt, tudtuk meg Traian Bejan igazgatótól.

Szervízeléssel kapcsolatos gondoktól gyártási hibákig több ügyben keresték fel az utóbbi időben a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalt, tudtuk meg Traian Bejan igazgatótól.

 

Mindent összevetve nem volt több panasz, mint más hónapokban, mondta az igazgató. Mintegy hat olyan esetről szereztek tudomást a fogyasztóvédelemnél, amikor a szervízben nem javították meg az előírt 15 napon belül a háztartási gépet, vagy elektronikai cikket. Egyes esetekben a fővárosban van csak javítóműhely, ami tovább nyújtja a procedúrát, de váradi szervízekkel kapcsolatos panaszok is adódtak. Bizonyos esetekben nem voltak meg a megfelelő alkatrészek, s a műhelyben nem is tudtak pontos információval szolgálni a kliens számára arról, hogy mikor lesz. „Ilyenkor közbelépünk, azaz betartatjuk a törvényt, s bírságot szabunk ki, mely ötezer és húszezer lej közötti” - mondta az igazgató.

 

Garancialevél

 

Ezek mellett lábbelikkel és konfekcióipari termékekkel kapcsolatos panaszok is érkeztek, nagy részük rejtett gyártási hibákra vonatkozott.

Az igazgató arra hívta fel a figyelmet: amikor háztartási gépeket, vagy elektronikai cikkeket vásárlunk, ne feledkezzünk el a garancialevélről, mely el kell legyen látva pecséttel, valamint a gyártó, az eladó és nem utolsó sorban a vásárló aláírásával. A kifizetést igazoló pénztári számlát is őrizzük meg, mert panasz esetén ezzel, valamint a garancialevéllel fordulhatunk a fogyasztóvédőkhöz. Egy fontos jó tanács: próbáljuk ki az árut még az üzletben, nehogy otthon vegyük észre, hogy nem működik. Annál is inkább, mivel a törvény nem kötelezi az üzleteket arra, hogy visszavegyék és kicseréljék az ilyen terméket, a szervízelés pedig nemegyszer körülményes. Aki arra gyanakszik, hogy valami nincs rendjén a megvásárolandó termékkel, a 0259.43.18.17 telefonszámon hétvégén is eligazítást kaphat a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal munkatársától.

Nem utolsó sorban: nagyon figyeljünk arra, hogy milyen élelmiszereket vásárolunk, s a promóciós termékek esetén különösképpen vizsgáljuk meg, hogy valóban jó-e az ajánat, s nem gyenge minőségű, netán lejárt szavatosságú termékeket próbálnak így „ránksózni” a kereskedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!