ERDON Helyi hírek

2011.12.28. 13:48

Pártépítés és együttműködés

A következő időszakban a pártépítés a legfontosabb feladata az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének, hangzott el a párt partiumi szervezetének évértékelő sajtótájékoztatóján.

 

„A legnagyobb megvalósítás 2011-ben az, hogy megalakult a párt” - kezdte tegnapi évértékelő sajtótájékoztatóját Zatykó Gyula, az EMNP partiumi régióelnöke. A nagyváradi Demokrácia Központban megtartott tájékoztatón a politikus felmérésekre hivatkozva elmondta, hogy az emberek nagyon sötéten látják a jövőt, és ez jobbára az elmúlt húsz év gazdasági, politikai eseményei miatt van így. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Partiumban csökken a magyarság száma, ami többek között a reménytelenségnek, a fizetések lefaragásának, a munkahelyek hiányának tudható be. „Mi ezen szeretnénk változtatni” - fogalmazott Zatykó, ezért a most megalakult párt számára nagy kihívást jelent az, hogy mennyire sikerül optimizálni a magyar szavazatokat, hogyan tud a párt munkahelyeket teremteni, valamint olyan egészségügyi és nyugdíjrendszert megteremteni, ami nyugalmat ad az embereknek.

 

Együttműködés, vagy nem

 

Az együttműködés szükségességét hangsúlyozta a továbbiakban a politikus, aki ugyancsak felmérésekre hivatkozva elmondta, hogy az RMDSZ támogatottsága másfél hónap alatt 7,4-ről 5,7 százalékra csökkent, ugyanakkor egyre nagyobb igény mutatkozik az új párt iránt. „Mi nyitottak vagyunk, keressük az együttműködést, erre lehetőség is nyílna a Bihar megyei 2. számú választókerületben” - jelezte Zatykó. A kerületben azért kell időközi országgyűlési választást kiírni, mert Lakatos Péter parlamenti képviselő a Számvevőszék tagja lett és le kellett mondjon képviselői mandátumáról. Zatykó elárulta, hogy levélben megkeresték a pártokat az összefogás jegyében, és az MPP-vel már meg is született a megegyezés, az RMDSZ azonban még válaszra sem méltatta őket. Zatykó hozzátette, hogy Kiss Sándor az RMDSZ Bihar megyei elnöke a sajtóban üzente az EMNP-nek, hogy amennyiben részt akar venni az időközi választáson, akkor állítson saját jelöltet. Zatykó kifejtette, hogy az RMDSZ elutasító magatartása ellenére az EMNP egyelőre még várakozó állásponton van és még kész az együttműködésre Biharban. Arra a kérdésünkre, hogy van-e jelöltje a pártnak a képviselői mandátumra, és ha igen, ki az, Zatykó Gyula igennel válaszolt, de a jelölt nevét nem árulta el.

 

Pártépítés

 

„A szervezetépítés gőzerővel halad” - folytatta a tájékoztatást Csomortányi Istán az EMNP partiumi pártigazgatója. Tudatta, hogy a régióba tartozó hat megye – Máramaros, Szilágy, Szatmár, Bihar, Arad, Temes – közül öt megyeszékhelyen alakultak meg a helyi pártszervezetek, míg Máramarosban Felsőbányán és Máramarosszigeten jöttek létre városi szervezetek. Jelenleg összesen tizenhárom helyi pártszervezet működik a Partiumban. Csomortányi elárulta: célkitűzésük az, hogy a következő időszakban helyi szervezetek alakuljanak a régió mind a százhatvan közigazgatási egységében, ahol a magyarság aránya a lakosságnak legalább a tizennyolc százalékát teszi ki.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!