ERDON Helyi hírek

2011.12.19. 08:59

Kortárs Művészeti Szalon nyílt

Nagyvárad - Szombat délben nyílt meg a Barokk Palotában a Romániai Képzőművészek Egyesülete váradi fiókja és a Körösvidéki Múzeum szervezte Kortárs Művészeti Szalon, népes közönség jelenlétében.

Nagyvárad - Szombat délben nyílt meg a Barokk Palotában a Romániai Képzőművészek Egyesülete váradi fiókja és a Körösvidéki Múzeum szervezte Kortárs Művészeti Szalon, népes közönség jelenlétében.

 

 

Az egybegyűlteket Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet: 2002 óta szervezik meg a kilencedik kiadásához érkezett rendezvényt, bár sokan nem értenek egyet a kortárs képzőművészetnek ebben a formában történő népszerűsítésével. Tulajdonképpen folytatták az 1989 előtt évente tartott szalonok hagyományát, bár a rendszerváltozás előtti évtizedekben az alkotók nagyobb érdeklődést tanúsítottak ezen kiállítások iránt, valószínűleg azért, mert akkoriban ez biztosított számukra egyetlen nagyobb szabású megnyilvánulási lehetőséget, napjainkban azonban több a lehetőségük, beleértve külföldöt is. Megjegyezte: többen vitatják azt is, hogy a zsűri mi alapján válogatja a műveket, örömteli viszont, hogy sok fiatal képzőművész jelentkezett.

 

Visszaemlékezés

 

Aurel Roșu, a Romániai Képzőművészek Egyesületi váradi fiókjának vezetője azokra az időkre emlékezett vissza, amikor a bőség zavarával küszködtek, és a Barokk Palota földi előcsarnokába is ki kellett helyezzenek alkotásokat. Úgy vélte: a gazdasági válság meg az egyéb hétköznapi problémák demoralizáló hatással vannak a képzőművészekre is, pedig néha nem árt eladni egy-két alkotást, hogy lehessen amiből új eszközöket vásárolni.

Azt is megtudtuk, hogy a 82 egyesületi tagból 40 képzőművész állított ki 54 kortárs műalkotást, íme a névsor: Câmpan Elena, Budurean Ovidiu, Brânzaș Anca, Miklós János, Szabó Angéla, Vesa Stela, Sălăgean Ovidiu, Sălăgean Horea, Anca Popescu Rațiu, Lia Rusu, Ioan Mihele, Márton Katalin, Maria Bologa, Florian Heredea, Horea Abrudan, Aurel Roșu, Eugenia Drăgoi, Marius Vesa, Adina Vesa, U. Kerekes Gyöngyi, Holló Cs. Kinga, Holló Barna, Dorin Damaschin, Alexandru Damaschin, Lajtos Éva, Doina Tătar, Elthes Aristina, Jakobovits Miklós, Jakobovits Márta, Jankó Szép Noémi, Daniel Tarasie, Kristófi János, Mihaela Tătulescu, Radu Tarnovean, Diana Bar, Claudia Peter, Paul Blânda, Diana Gavrilaș, Oana Băruța és Șerban Roșca. A tárlat január végéig látogatható, hétfő kivételével 9.30-16.00 óra között.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!