ERDON Helyi hírek

2011.12.28. 13:43

Jobb körülmények farmokon

Jobb feltételeket kötelesek biztosítani január elsejétől tartóik a tyúkfarmokon nevelkedő szárnyasoknak. A DSVSA igazgatója szerint Bihar megyében mindenki betartja az előírásokat.

Jobb feltételeket kötelesek biztosítani január elsejétől tartóik a tyúkfarmokon nevelkedő szárnyasoknak. A DSVSA igazgatója szerint Bihar megyében mindenki betartja az előírásokat.

 

Ezentúl a 3. jezéssel ellátott tojások sem származhatnak „stresszelt” tyúkoktól, január elsejétől ugyanis a hazai tyúkfarmokon is be kell tartsák az uniós normákat. Sorin Hodișan, a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) igazgatója kérdésünkre elmondta: a 3. szám azt jelzi, hogy a tyúkok ketrecben nevelkednek és tápot kapnak eledelként. A táp nem „mesterséges eledel”, hangsúlyozta ki az igazgató, hanem egy bizonyos recept alapján összeállított keverék, mely minden uniós országban ugyanaz.

 

Intimitás

 

A ketreceknek pedig az uniós előírások szerint lényegesen tágasabbaknak kell lenniük a mostanáig használtaknál, ezenkívül különböző életminőség-javító kellékkel kell legyenek ellátva. Ezek egyike a tojófészek, amely kis függöny által biztosít intimitást a szárnyasnak, tudtuk meg. A ketrecben kell még legyen pihentető, valamint körömkoptató is.

Bihar megyében jelenleg egyetlen farmon nevelik ilyen körülmények között a tyúkokat, s ez a létesítmény meg is kapta a szükséges engedélyt ahhoz, hogy az innen származó tojásokat a 3. számmal pecsételjék le. A farm különlegesen korszerű, megfelel minden előírásnak, szögezte le az igazgató.

 

Ellenőrzés alatt

 

A többi Bihar megyei tyúkfarmon nem ketrecekben nevelik a szárnyasokat, hanem úgynevezett mélyalmon, esetleg a szabad ég alatt. Egyetlen tyúkfarmot sem kellett bezáratni nálunk. „Mindenütt betartják az előírásokat a megyében, a helyzetet teljes mértékben ellenőrzés alatt tartjuk” - mondta az igazgató, aki szerint a vásárlók teljesen biztosak lehetnek benne, hogy a pecsét a valós adatokat mutatja, s a szám ellenőrzésénél sokkal fontosabb, hogy megvizsgálják a tojás szavatosságát. A DSVSA munkatársai az utóbbi időben ellenőrzéseket is végeztek, s nem találtak semmilyen szabálytalanságot ezen a téren, tette hozzá Sorin Hodișan.

 

Különbségek

 

Téjékoztatásképp: a 0. számmal jelzett tojások biotápon, szabad ég alatt nevelt tyúkoktól származnak. Tudomásunk szerint Bihar megyében nincs olyan farm, ahol ilyen körülményeket biztosítanának. Az 1. számmal jelzett tojások szabad ég alatt tartott, tápon nevelt tyúkoktól származik, a 2.-vel jelöltek pedig mélyalmon (azaz istállók földjén) nevelt és táppal etetett tyúkoktól.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!