ERDON Helyi hírek

2011.12.16. 14:44

Jó évet zárnak a vízművek

A Nagyváradi Vízművek Rt. idei tevékenységéről számoltak be az intézmény vezetői a pénteki sajtótájékoztatón. Eredményes évet zárnak, kitüntetést is kaptak az idén, hangzott el.

A Nagyváradi Vízművek Rt. idei tevékenységéről számoltak be az intézmény vezetői a pénteki sajtótájékoztatón. Eredményes évet zárnak, kitüntetést is kaptak az idén, hangzott el.

 

 

A legfőbb tudnivalókat Ovidiu Gavra vezérigazgató ismertette. Mint elmondta, Nagyváradon 1894 óta létezik vízellátási rendszer; a vízművek jelenleg mintegy 200 ezer lakos vízellátásáról gondoskodik, s mintegy húszezerrel kevesebb azoknak a száma, akik seznnyvízelvezetési csatornával is rendelkeznek. Tavalyelőtt a Nagyváradi Vízműveket a legjobb anyagi helyzetű ilyen intézménynek nevezték ki a Víz Romániai Egyesülete által szervezett konferencián, az idén pedig a 42 hasonló, hazai intézmény közül a Nagyváradi Vízművek Rt. az első helyezést érte el az évi jövedelem, nyereség, s a tartozások behajtása tekintetében. Mindezt úgy – hangsúlyozta ki az igazgató – hogy a víz általuk megállapított ára átlagosnak számít hazai viszonylatban.

 

Nagyszabású fejlesztések

 

Szó esett a folyamatban lévő, uniós finanszírozású programokról is. Ezek egyike az ISPA projekt, melyen belül 64 kilométerrel bővítették a csatornázási rendszert, felújították a nagyváradi ülepítőt, és három régi szennyvízelszívó állomást, ezenkívül három új állomást is építettek. A vízvezeték és csatornabővítési programon belül több mint 220 millió lejes beruzházások történtek Nagyváradon. Ezenkívül – mint arról már beszámoltunk – az idén jóváhagyták a Bihar megyei vízellátási és vízelvezetési infrastruktúra bővítésére és korszerűsítésére vonatkozó nagyszabású projektet is, melyhez az unió kohéziós alapjaiból kapnak támogatást, s amely Nagyvárad mellett további hét helységre vonatkozik. Mindezek mellett saját, illetve helyi költségvetésből származó forrásokból csaknem öt kilométernyi szennyvízelvezető csatornát és vízvezetéket újítottak fel, s bővítették is a hálózatot.

 

Tervek

 

Ami pedig a jövő évre vonatkozó terveiket illeti: többek között hamarabb szeretnének válaszolni a lakosok részéről érkező panaszokra, illetve lehetővé szeretnék tenni, hogy többféle módon fizethessék ki a vízdíjat (például postán, vagy interneten keresztül), anélkül, hogy ezért a lakosoknak plusz összegeket kellene fizetniük. „Mindennek megvalósítása a menedzsment csoport feladata lesz, akárcsak az, hogy mihamarabb bevezessük a vízórák havonta történő leolvasását” - mondta Ovidiu Gavra. Mint megtudtuk, voltak olyan esetek, amikor három hónap alatt hatalmas vízmennyiség fogyott például meg nem javított csőrepedések miatt. Főleg az ilyen eseteket szeretnék megelőzni ezzel a változtatással.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!