ERDON Helyi hírek

2011.12.19. 14:43

Csökkenő munkanélküliség?

Egy év alatt 5,8-ról 4,08-ra csökkent a munkanélküliségi ráta Bihar megyében, tudatta a napokban Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) aligazgatója.

Egy év alatt 5,8-ról 4,08-ra csökkent a munkanélküliségi ráta Bihar megyében, tudatta a napokban Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) aligazgatója. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy kevesebb kollektív elbocsátás történt, mint tavaly, másrészt azzal is, hogy sok munkanélküli számára véget ért a segélyfolyósítás időszaka és kikerült az AJOFM nyilvántartásából. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintettek állást is találtak.

2010 folyamán 36 Bihar megyei munkaadó hajtott végre kollektív elbocsátásokat, s mindez 2.214 személyt érintett; ehhez képest 2011-ben 24 cégnél volt kollektív elbocsátás, s ennek nyomán 1400 személy maradt állás nélkül. Ez utóbbiak közül mostanáig csak 1110-en adták le a segély megítéléséhez szükséges iratokat.

Lényegesen nőtt azoknak a frissen végzetteknek a száma, akik igényelték a segélyt, mondta az aligazgató: 1096 középiskolát, illetve egyetemet végzett fiatal adta le az iratokat. Amúgy az intézmény túlteljesítette az idei évre felvállaltakat: 8500 személy helyett 9846 személy talált állást magának.

Ebben a hónapban viszont újabb 461 személy marad állás nélkül, s jövő évre máris 93 személy elbocsátásáról ékezett értesítés. Többek között a Országos Talajjavító Hatóság is megválik Bihar megyei alkalmazottainak egy részétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!