ERDON Helyi hírek

2011.11.30. 17:16

Túl bürokratikus a vadkárok megtérítésének rendszere

Másodjára is megrendezték a Székelyföldi Akadémiát Kányádon A polgárvédelem, valamint az erdőgazdalkodás és a vadkárok témájában tartottak konzultációt Kányádon, a második alkalommal megszervezett Székelyföldi Akadémián.

A polgárvédelem, valamint az erdőgazdalkodás és a vadkárok témájában tartottak konzultációt Kányádon, a második alkalommal megszervezett Székelyföldi Akadémián.

 

A Hargita Megye Tanácsa által a vidéki értelmiség számára szervezett rendezvénysorozaton György Sándor polgármester és Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Borboly Csaba beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta: „Együtt, közös erővel lehet fejleszteni a vidéket, kiaknázni a lehetőségeket, a természetes erőforrásokat. Kányád 2008-tól a fejlődés útjára lépett. Nem szabad mindig másoktól várni a megoldást, a pozitív példákat figyelembe kell venni, és összefogással lehetőség szerint térségünkben is meg kell valósítani azokat.”

Zólya Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Helyi közigazgatási osztályának vezetője a polgárvédelemről beszélt előadásában. Romániában a polgárvédelmet a 2004. évi 481-es törvény szabályozza (módosítva 2009. június 29-én lépett hatályba), amelynek értelmében a polgárvédelem a nemzetbiztonsági rendszerben működő szervezet, feladat és intézkedési tervrendszer, melynek célja a fegyveres összeütközés, a katasztrófa és más vészhelyzet esetén a lakosság figyelmeztetése, életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása, az állampolgárok felkészítése a katasztrófák hatásainak leküzdése és a túlélés feltételeinek megteremtése érdekében, továbbá az anyagi javak biztonságba helyezése. A polgármester irányítja az illetékességi területén a polgárvédelmi feladatok végrehajtását. Zólya Zoltán még beszélt az önkéntes tűzoltóság fontosságáról, az önkéntes szolgálatok személyzetének nyújtott jogokról, juttatásokokról és kárpotlásokról.

Az erdőgazdálkodásról és a vadkárok megtérítéséről beszélt Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Közhasznú Társaságának igazgatója. Első nagy problémaként említette a területek visszaszerzését, hisz az elmúlt tíz év sem tudta megoldani a tulajdonjogi problémákat. Az igazgató kitért a területek utáni támogatások problémájára is, miszerint előfordult, hogy ezeket az összegeket nem mezőgazdasági célokra használták fel. Ugyancsak probléma a fafeldolgozás, az a téves felfogás, miszerint csak a fa eladásából élhet meg a vidék. A fafeldolgozók kezdeményezésére indultak tárgyalások a közbirtokosságokkal, mivel egyre gyakoribb, hogy a feldolgozatlan, rönk állapotban lévő fát külföldi nagyvállalkozók veszik meg nagyon olcsón, és nagy mennyiségben szállítják el. Erre megoldás lehet egy közbirtokossági határozat arról, hogy külföldi vállalkozóknak nem adnak el fát. Továbbá a közbirtokosságoknak alternatív feladatokat kell vállalniuk, hisz a területalapú támogatás csak abban az esetben marad meg, ha állattenyésztéssel is foglalkoznak. Lehetőség lehet viszont a közbirtokosságoknak a faiskolák létrehozása vagy a gyümölcsfeldolgozás. Az igazgató kifejtette, hogy a vadkárok megállapítására és kifizetésére törvénymódosítás szükséges, hisz túlzottan bürokratikus a rendszer, a kár megállapítása és kifizetése között évek is eltelhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!