ERDON Helyi hírek

2011.11.23. 16:15

Törvénye van a kóborebeknek

Nagyvárad- A Román Képviselőház a napokban 168 igen, 111 ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett a kóborkutyákra vonatkozó törvényt. Az állatvédők tiltakoznak, a szavazáskor többen tüntettek.

Nagyvárad- A Román Képviselőház a napokban 168 igen, 111 ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett a kóborkutyákra vonatkozó törvényt. Az állatvédők tiltakoznak, a szavazáskor többen tüntettek.

 

 

A kedden elfogadott jogszabály kimondja, hogy a gazdátlan kutyák elaltatására azután kerülhet sor, hogy a helyhatóságok kikérték a lakosság ezzel kapcsolatos véleményét közvélemény-kutatások, referendumok vagy lakótelepi gyűlések szervezése révén. Ugyanakkor arra kötelezik az önkormányzatokat, hogy az igények függvényében a törvény életbe lépését követő hatvan napon belül szakszolgálatokat létesítsenek, és költségvetési pluszforrásokból közmenhelyeket kell kialakítsanak a kóbor ebek számára. Ezeken a helyeken a kutyák harminc napig maradhatnak, kivéve azokat, melyeket visszakérnek a tulajdonosaik. Abban az esetben viszont, ha letelik az egy hónap, és a kutyákat nem igényelte vissza senki vagy fogadta örökbe, ezek továbbra is maradhatnak a menhelyen, szabadon engedhetik vagy elaltathatják őket, illetve egy vegyes megoldás mellett is dönthetnek a helyi tanácsok, azt követően, hogy közmeghallgatást szerveztek a témában. Amennyiben az elkoborolt ebnek van gazdája, ő kell kifizesse a menhelyi kutyatartás költségét, melynek összegét szintén a helyhatóság határozza meg. Ugyanakkor lehetőség nyílik arra, hogy a harminc nap letelte után a menhelyen maradt kutyákat örökbe fogadják fizikai és jogi személyek, illetve alapítványok, amennyiben bizonyítani tudják, hogy rendelkeznek az ehhez szükséges feltételekkel. A tulajdonosokat arra kötelezik, hogy mikrocsippeléssel vagy egyéb eszközökkel azonosítani tudják a kutyáikat. Ha az állatorvosi vizsgálat során az derül ki egy kóbor ebről, hogy súlyos, gyógyíthatlan beteg vagy agresszív, akkor három napon belül el kell altatni.

 

Ivartalanítás

 

Lázár Károly, a váradi SOS Dogs Alapítvány elnöke azt nyilatkozta a Bihari Naplónak: megitélésében nem lenne helyes megoldás, ha a harminc nap letelte után elaltatnák a kutyákat, inkább az volna a jó, ha ivartalanítanák őket az egész országban, s nem az önkormányzatokra bíznák a döntések meghozatalát. Az általa vezetett alapítvány egyébként 2003 óta működik, akkoriban körülbelül 4 ezer kóbor eb kószált a városban. Az önkormányzattól 25 évre koncesszióba kapott területen működtetik a menhelyüket, a kezdetek óta több mint 12 ezer négylábút ivartalanítottak. Főleg külföldi adományokból tartják fel magukat, de az önkormányzat is támogatja évi 50 ezer lejjel a létesítmény működését, például a közelmúltban felújították.

Szabó József városi önkormányzati képviselő szerint várható volt, hogy a helyi tanácsok hatáskörébe utalják át a döntést. Lapunknak elmondta: az RMDSZ-frakció már kidolgozott egy ezzel kapcsolatos tervet, melyet egyeztetnek a városháza jogászaival, azonban bizonyos kardinális kérdésekben nem sikerült egyezségre jutniuk, ezért még várnak az előterjesztésével. Az RMDSZ álláspontja egyébként az, hogy támogatni kell a kutyamenhelyek fenntartását, a csippezés jó ötlet, a veszett kutyákat el kell altatni, viszont a kötelező ivartalanítással nem értenek egyet.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!