ERDON Helyi hírek

2011.11.11. 07:58

Szülői kérésre is indulhat magyar tagozat

Az új tanügyi törvény szerint a szülők már olyan intézményekben is kérhetik magyar tagozat indítását, ahol jelenleg csak román tagozat működik, ám ehhez legalább 10 jelentkezőre van szükség.

 

Egy olvasónk elkeseredésében fordult hozzánk. Gyakorló édesanyaként igyekszik gyermekei számára a legjobbat biztosítani, így az oktatás területén már az óvodát is igyekszik megfelelően megválasztani csemetéje számára. Panaszosunk elmondta, nemrégiben Szatmárnémetiben, egy központi óvodába látogatott el, ahol nagyon kedvesen fogadták, az intézmény igazgatója készségesen körbevezette, minden hasznos információt elmondott, ám amikor felmerült a kérdés, hogy ki a magyar tagozatos csoport óvónője, jött a válasz: „Ó, az nincs. De vannak pedagógusok, akik beszélnek magyarul, és sok a magyar ajkú gyermek, így az Ön gyermeke is jól fogja érezni magát!”. Olvasónk megköszönte és más intézményben próbálkozott, ahol az óvónők arra biztatták, hogy gyermekét román tagozatra írassa be, mivel így jobban fog érvényesülni, az iskolában pedig kevesebb tantárgya lesz, érettségin pedig kevesebb vizsgán kell majd részt vennie. Olvasónk amiatt háborodott fel, hogy a pedagógusok és intézményvezetők miért biztatják erre a szülőket, amikor mindenkinek joga van megválasztani hova írassa gyermekét.

Szejke Ottilia, a magyar tagozatos elemi oktatásért felelő szaktanfelügyelőt a témával kapcsolatban elmondta, a tanfelügyelőség (isj.sm.edu.ro), valamint a szaktárca (edu.ro) honlapjain akár a szülők is elolvashatják az év elején elfogadott tanügyi törvényt. A második fejezet 12. szakaszában a 45. cikkely 1. bekezdése szerint minden kisebbséghez tartozó embernek, minden oktatási szinten joga van anyanyelvén tanulni. Szintén a 45. cikkely 2. bekezdésében pedig az áll, hogy az egyetem előtti oktatásban a szülőknek joga van kérni magyar tagozatok indítását.

Tehát a törvény szerint amennyiben például egy óvodában nem működik magyar tagozatos csoport, de a szülők lakókörzetükhöz tartozó intézménybe szeretnék járatni gyermeküket, kérhetik magyar tagozat indítását — ehhez körülbelül 10 gyermekre van szükség.

Mivel az új törvény lehetőséget ad az anyanyelven történő oktatásra és az identitástudat megőrzésre, ezért a szülők bátran élhetnek azon jogukkal, hogy magyar tagozatot igényeljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!