ERDON Helyi hírek

2011.11.07. 09:45

Sikeres volt a gyermeknéptánc találkozó

November 4-6 között került megrendezésre a IX. Csillagocska ifjúsági- és gyermeknéptánc találkozó. A háromnapos rendezvény, amelyen rengeteg táncos és néző vett részt, az idén is nagy népszerűségnek örvendett. A találkozóra Erdélyből és Magyarországról is érkeztek csapatok.

November 4-6 között került megrendezésre a IX. Csillagocska ifjúsági- és gyermeknéptánc találkozó. A háromnapos rendezvény, amelyen rengeteg táncos és néző vett részt, az idén is nagy népszerűségnek örvendett. A találkozóra Erdélyből és Magyarországról is érkeztek csapatok.

 

 

A hétvégi néptánctalálkozó első napján, pénteken már elkezdődtek a programok a Csillagocska Alapítvány székhelyén. Délután megnyíltak a kézműves műhelyek. A meghívott csapatok alig érkeztek meg, máris belevetették magukat a foglalkozásokba; a tevékenykedést élő zenével tettek még hangulatosabbá. A terem zsúfolásig megtelt gyerekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel. A kézműves foglalkozásokat ugyancsak pénteken fergeteges hangulatú táncház követte. Másnap, november 5-én reggel a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) dísztermében kezdődtek el a programok, ahol tíz kézműves műhely működött. Az érdeklődésből ezen az alkalmon sem volt hiány, a terem pillanatok alatt megtelt és a foglalkozások végéig, 14-óráig folyamatosan teltház volt. Ezzel párhuzamosan 11 órától népdalversenyt tartottak. Brugós Anikó, szervező elmondta: idén nagyon megvoltak elégedve azzal a minőséggel, amit a húsz versenyző nyújtott, ezért a népdalverseny végeztével a három kategóriában (gyermek, fiatal, felnőtt) indulók közül mindenkit díjaztak: a legjobb férfi-, női-, gyermekének, a legjobb dalválasztás, a legkülönlegesebb előadásmód stb. kategóriákban. Hozzátette, hogy a tavalyi évhez képest nagy fejlődést vett észre, hiszen minden résztvevő olyan dalt választott, amilyen illik hozzá és a tájegységhez, ahonnan jött, és arra is odafigyeltek, hogy ne a sláger népdalokat énekeljenek, hanem igényesen válogatták meg versenydalukat. A közönségdíjat a székelykeresztúri csapatból induló versenyző kapta meg.

 

Gálaműsor

 

Szombaton 17 órától kezdetét vette a rendezvény gálaműsora, amelyen a házigazda Csillagocskák mellett a találkozóra meghívott borsi Galagonya néptánccsoport, a Felszeg Gyöngye kalotaszentkirályi néptánccsoport, a hajdúszoboszlói Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportja, a micskei Kisgörböc és a székelykeresztúri Mákvirág és Vadrózsák néptánccsoportok is felléptek egy-két tánccal. A gálaműsor előtt Pálfi József lelkész, a Csillagocska Alapítvány elnöke köszöntötte a közel hatszáz embert, akik összegyültek a teremben. Pálfi József tiszteletes elmondta: nagy örömmel tölti el, hogy évről-évre egyre több csillagocska néptáncol. A kilenc év alatt rengeteg gyermek vett részt a táncoktatásban, évente körülbelül 400-600. „Ez a sok gyermek és fiatal nem csak hagyományt őriz, hanem élteti, megéli a hagyományokat. Egy valódi világot elevenítenek meg. Öröm volt nézni, ahogy lelkesen készültek erre az alkalomra, hogy megmutathassák tehetségüket.” A gálaműsort táncház követte, amelyen nem csak a gyerekek vettek részt, hanem szüleik is. Minden korosztály jelen volt a táncparketten, kortól és tánctudástól függetlenül, hiszen a zene ritmusa, a jó hangulat és a jó társaság mindenkit hivogatott. A teltházas táncház éjfélig tartott.

 

Ünnepi istentisztelet

 

Vasárnap, november 6-án ünnepi istentisztelet tartottak a Nagyvárad Réti Református Templomban, amelyre a meghívott gyermekek és a csillagocskák népvisletben érkeztek. Pálfi József tiszteletes Márk Evangéliumának 4. részének igéi alapján prédikált, többek között a magvető példázatának tanításairól beszélt az egybegyülteknek. Az istentisztelet végén röviden összefoglalta a néptánctalálkozó eseményeit. A gálaműsort úgy jellemezte, mint egy családi, baráti találkozót, hiszen ez egyszerű emberek rendezvénye volt, nem pedig valamilyen pártrendezvény. „Erre az alkalomra mindenki azért jött el, mert szereti a néptáncot, a népdalt”. Az istentisztelet után a vendég gyermekek városnéző körútra mentek, eközben a csoportvezetők szakmai kollégiumon vettek részt, amelyen véleményeket és tapasztalatot cserélhettek, megbeszélhették az eseményeket és kiértékelhették a csapatok táncait is. Benedek Árpád végezetül elárulta: „a Bethlen Gábor Alap támogatása mellett fő támogatóink a szülők és a családok voltak, akiknek külön köszönettel tartozunk, hogy minden évben mellettünk és a rendezvény mellett állnak.”

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!