ERDON Helyi hírek

2011.11.23. 12:47

Nulladik osztályok indulnak

Nagyvárad- Kedd délután Kéry Hajnalka Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes tartott fogadóórát az RMDSZ várad-szőlősi szervezetének Liszt Ferenc utcai székházában. Az új tanügyi törvény volt a téma.

Nagyvárad- Kedd délután Kéry Hajnalka Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes tartott fogadóórát az RMDSZ várad-szőlősi szervezetének Liszt Ferenc utcai székházában. Az új tanügyi törvény volt a téma.

 

 

Kéry Hajnalka arra hívta fel a figyelmet: az egyik lényeges változás, ami sok szülőt érint, hogy mi lesz a nulladik, illetve az első osztállyal. Jövő szeptemberben ugyanis egyszerre indulnak nulladik és első osztályok is. Első osztályba azokat a gyermeket kell beiratni, akik a jövő év folyamán betöltik a hetedik életévüket. Aki tehát 2012. szeptember 15-ig betölti a hét évet, kötelező módon első osztályba kell menjen, aki pedig szeptember 15. és december 31. között lesz hét éves, mehet első osztályba, feltéve, hogy az óvodában előkészítő csoportba járt. Azok a gyermekek, akik hat évet töltenek be szeptember 15-ig, nulladik osztályba fog kelleni menniük, azok pedig, akik szeptember 15-e után egészen a tanév végéig töltik be a hat évet, a szülők kérésére mehetnek nulladik osztályba. A 2012/2013-as tanévre vonatkozóan idén november 15. és december 15. között zajlanak a beiratkozások a nulladik osztályba, tehát jelenleg is. Tanácsos jelezni a kiválasztott iskola, illetve tanító néni felé, ha valaki oda akarja első osztályba járatni a gyermekét, viszont az első osztályba történő beiratkozásokra hivatalosan jövő év januárjában és februárjában kerül sor.

 

Nem tudják

 

Általában a most negyedik osztályosokat oktató tanító nénik jövőre első osztályt fognak kapni, többek közt azért, mert ők már bizonyos szempontból tisztában vannak azzal, hogy kik azok a gyermekek, akik hozzájuk akarnak menni első osztályba. Mindezt azt jelenti, hogy az induló nulladik osztályok pillanatnyilag nincsenek lefedve tanerővel, ezen posztok betöltésére csak ezután fognak versenyvizsgákat hirdetni. Elvileg december 15. után is be lehet majd iratni gyermekeket a nulladik osztályokba, viszont azért lenne jó, ha addig minden érintett szülő élne a lehetőséggel, mert akkor a tanfelügyelőség is pontosan tudná, hogy hány nulladik osztály indulhat jövőre. Mindez azért is lehetséges, mivel általában egy teljes évet fed le az a korosztály, aki első osztályba megy, és ezentúl is egy egész évet fog lefedni, vagyis tizenkét hónapot, viszont aki nulladik osztályba megy, az csak kilenc hónapot fed le, és még három hónap van, amikor a szülők kérhetik majd, hogy a gyermekük nulladik osztályba menjen. A felsorolt okok miatt az iskolák most sajnos nem fogják tudni megmondani, hogy melyik tanító nénié lesz a nulladik osztály, kivételt csupán az olyan esetek képezhetnek, amikor például egy tanító néni visszatér a szülési szabadságról a volt iskolájába.

A nulladik osztályban egyébként ugyanaz fog történni, mint jelenleg az óvodai előkészítő csoportokban- tehát az ábécével továbbra is első osztályban fognak ismerkedni a gyermekek- az új tanügyi törvény azonban azért vezette be, hogy a gyermekek könnyebben tudjanak beilleszkedni a kötelező jellegű iskolai rendszerbe. Fennáll azonban annak a veszélye, hogy egyes fiatalok már 20 évesek lesznek, amikor leérettségizhetnek. Ugyanakkor az a kérdés is felvetődik: ha például eddig napközis iskolaelőkészítő óvodai csoportba járt a gyermek, a délutáni szabad órákban ki fog foglalkozni a nulladik osztályos gyermekkel? Az iskolaválasztáskor az is szempont lehet, hogy milyen távolságra van az illető tanintézet a szülői háztól, és milyen körülmények között zajlik az oktatás jelenleg az I-IV. osztályokban, mert valószínű, hogy úgy fog történni a nulladik osztállyal is.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!