ERDON Helyi hírek

2011.11.18. 13:10

Megtámadott távhőáremelés

Nagyvárad- A Prefektúra arra kéri a városi tanácsot: változtasson szeptember 29-i három határozatán, melyek a távhőárak emelésére, illetve a Transgex-el kötött szerződés felmondására vonatkoznak.

Nagyvárad- A Prefektúra arra kéri a városi tanácsot: változtasson szeptember 29-i három határozatán, melyek a távhőárak emelésére, illetve a Transgex-el kötött szerződés felmondására vonatkoznak.

 

 

A hét elején a Bihar Megyei Prefektúra előzetes feljelentést tett a Nagyváradi Bíróságon, melyben azt kéri: a helyi önkormányzat változtasson a szeptember 29-i közgyűlésén megszavazott három határozatán, melyek a lakosság és a kereskedelmi társaságok által fizetett távhőár emelésére, valamint a Transgex szolgáltatóval kötött szerződés felmondására vonatkoznak. Mint ismeretes, az országos hatóság által meghatározott hőenergia ára 261,69 lej/gigakalória, melyből levonódott az állami (42,50 lej/gigakalória) és a helyi költségvetésből (26,17 lej/gigakalória) biztosított támogatás, így a lakossági távhő ára 193,02 lej/gigakalória. Az állami szubvenció megszüntetése, illetve átalakítása miatt azonban az egyik tényező kiesett, így a lakossági távhőár körülbelül 22 százalékkal emelkedett, vagyis 235,52 lej/gigakalória lett október 1-től. Mindez az elmúlt hetekben nagy felháborodást váltott ki az érintettek körében, a várad-ősiek pedig amiatt tiltakoztak, hogy a Transgex-el kötött megállapodás felmondása miatt az eddiginél jóval többet kell fizessenek a hőszolgáltatásért.

A történtekkel kapcsolatban Delorean Gyula RMDSZ-es városi tanácsos azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: amíg a bíróság nem dönti el, hogy per lesz-e vagy sem az ügyből, addig az önkormányzat nem tesz semmit. Nem tud tehát arról, hogy a következő tanácsülés napirendi pontjai közt szerepelnének a jelzett határozatok visszavonására vonatkozó előterjesztések, ami azt is jelenti, hogy a számlákon a megemelt árak szerepelnek.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!