ERDON Helyi hírek

2011.11.15. 13:29

Két bemutatóval készünek a Szigligetisek

A Szigligeti Színház színtársulata szombaton mutatja be Jutalomjáték című produkcióját, a Nagyvárad Táncegyüttes pedig november 25-én adja elő Bartók Amerikából című nagyszínpadi előadását.

A Szigligeti Színház színtársulata szombaton mutatja be Jutalomjáték című produkcióját, a Nagyvárad Táncegyüttes pedig november 25-én adja elő Bartók Amerikából című nagyszínpadi előadását.

 

A két előadást beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón Czvikker Katalin a Szigligeti Színház menedzsere elmondta, hogy Halasi Erzsébet színművésznő ötven éves pályáját egy olyan előadással kívánják megünnepelni, melyben maga az ünnepelt is jól érezze magát, míg a Nagyvárad Táncegyüttes kapcsán kiemelte, hogy ez a társulat most már a nagyszínpadon, a színház bérletházaiba beemelt előadásokkal bizonyíthatja művészi értékeit. A Halasi Erzsébet pályája előtt tisztelgő Jutalomjáték című előadásról annak rendezője Meleg Vilmos beszélt: „Nagy öröm, hogy részese lehetek az előadásnak, és szerencsésnek tartom azt, hogy a Szigligeti Színház újjáalakulása után nem sokkal olyan jeles jubileumot ünepelhet, ami Erdélyszerte egyedülálló, hiszen nagy esemény az, hogy valaki ötven éve ugyanannál a társulatnál dolgozik és alkot” - fogalmazott a színész, rendező.

 

Színház a színházról

 

Meleg Vilmos elárulta, hogy a műsort Nemlaha Györggyel közösen állította össze. „Ebből az együttműködésből egy olyan szalonvígjáték jött össze, ami a nagy betűs Színházról szól” - fogalmazott. Meleg Vilmos elárulta, hogy rég volt ilyen válogatás a váradi színpadon, melyben minden a színház körül forog, és amelyben a dalok is a színházról szólnak, „mert zene nélkül nem igazán jutalomjáték a jutalomjáték” - fúzte hozzá a rendező. Megtudtuk, hogy a kétrészes előadás első része amolyan előkészület lesz a színművész színpadra lépésének. Az első felvonás gyakorlatilag öt jelenetből áll össze, míg a második rész tulajdonképpen Heltai Jenő Interjú című egyfelvonásosa lesz, de az első részben is csak Heltai Jenő és Molnár Ferenc írásai kerülnek színre. A dalokat Thurzó Zoltán zongoraművész kíséri majd.

 

Gazdag életpálya

 

Az ünnepelt, Halasi Erzsébet a sajtó munkatársainak elmondta: „Megtiszteltetésnek veszem az élettől azt, hogy megérhettem ezt az ötven éves évfordulót. Boldog vagyok, mert a színház és a helyi társadalom megbecsült tagja vagyok.” A művésznőtől azt kérdeztük, hogy melyek voltak pályájának legkiemlekedőbb és kevésbé sikeres pillanatai: „Több mint száz szerep közül nehéz kiválasztani azokat, amelyek kiemelkedőek voltak, de általában az olyan típusú szerepek, melyek közel állnak a személyiségemhez, és azonosulni tudtam velük, mind sikeresek lettek, míg azok a szerepek, melyek nem egyeztek az egyéniségemmel, azok sokszor buktatók voltak a pályámon” - válaszolta a művésznő, aki az Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című darabjában alakított Majomlány szerepét emelte ki. Ez a szerep azért is emlékezes volt számára, mert ezt követően kapta meg a magyar államtól az életmű díjat.

 

Játék a halállal

 

A sajtótájékoztató második részében Miklós János a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője, és László Csaba rendező ismertették a táncegyüttes Bartók Amerikából című előadásának fontosabb tudnivalóit. Megtudtuk, hogy László Csaba rendező munkatársa Dimény Levente volt, a díszletet és a jelmezeket Holló Csejtei Kinga tervezte. Az előadás létrejötte több évfordulhoz is kapcsolódik, ezek Bartók Béla születésének 130. évfordulója a legfontosabb, de ezzel a produkcióval tiszteleg a táncegyüttes a harmincöt éve elhunyt Szilágyi Domokos előtt is. Az előadás létrejöttét a magyaroszági Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatta, tudatta Miklós János társulatvezető. László Csaba kiemelte, hogy a három részes darabnak összefogott dramaturgiája van, amelyben az erdélyi magyar és a bihari román táncok is színre kerülnek. A produkcióban nem hangzik majd fel Bartók zene, de a népzenék és a Lászlóffy Zsolt komponálta zenei betétek is a bartóki zenét fogják idézni. A darabban Szilágyi Domokos Bartók Amerikában című versét majdnem teljes egészében Kocsis Gyula színművész fogja elmondani. „Számunkra az a fontos, hogy néptáncaink tovább éljenek, és az, hogy a globalizációban is megtarthassuk, és meglélhessük hagyományainkat” - fogalmazott László Csaba hozzátéve, hogy a színpadi táncjéték gyakori képe a játék a halállal, de a Bartók Amerikából mégsem egy szomorú előadás.

 

Nagyvárad Táncegyüttes: Bartók Amerikából, néptáncelőadás Bartók Béla születésének 130. évfordulójára. Bemutató előadás november 25., péntek, 19 óra, nagyváradi Szigligeti színház.

Szigligeti Színtársulat: Jutalomjáték, ünnepi előadás Halasi Erzsébet színművészi pályájának 50. évfordulójára. Bemutató előadás november 19., szombat, 19 üra, nagyváradi Szigligeti Színház

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!