ERDON Helyi hírek

2011.11.06. 18:55

Képzelt beszélgetések Adyval

Nagyvárad- A váradi Könyvmaraton keretében szombat délelőtt Derzsi Ákos könyvkiadó készített interjút Péter I. Zoltán helytörténésszel a Képzelt beszélgetések a fiatal Ady Endrével című kötetről.

Nagyvárad- A váradi Könyvmaraton keretében szombat délelőtt Derzsi Ákos könyvkiadó készített interjút Péter I. Zoltán helytörténésszel a Képzelt beszélgetések a fiatal Ady Endrével című kötetről.

 

 

A színház épületében tartott III. Nagyváradi Könyvmaratont a Várad kulturális folyóirat, az Europrint Kft. és a Riport Kiadó szervezte. Ennek keretében szombat délelőtt Derzsi Ákos faggatta Péter I. Zoltán helytörténészt a Képzelt beszélgetések a fiatal Ady Endrével című interjúkötetről. Érdekességképpen elmondta: a szokástól eltérően az Europrint Kft. támogatók nélkül jelentette meg a kiadványt, annak tudatában, hogy Péter I. Zoltán annyira elismert és kedvelt szerző, hogy érdelmes felvállalni ezt a típusú kereskedelmi tevékenységet, mert az eladásokból úgyis megtérül a nyomtatási költség.

A helytörténész elmondta: annak idején, amíg tizenöt évig a Bihari Napló munkatársa volt, sok interjút készített, az alanyai pedig sokszor plusz információkat is közöltek a válaszaikban, melyekhez ő utólag kérdéseket illesztett. Ugyanezt a módszert alkalmazta Ady esetében is: elolvasta a Váradon közölt cikkeit, melyeket 18 téma szerint csoportosított. Ezek az interjúk tehát nem fiktívek a szónak azon értelmében, hogy mindaz, amit Ady válaszol bennük hiteles, csak nem ebben a kontextusban, hiszen nem ezekben a szövegösszefüggésekben jelentek meg a nagyváradi napilapokban. Viszont mindaz, amit Ady az interjúkban „válaszol”, a költő gondolatait tartalmazza, az ő tollából származik szinte szó szerint, úgy, ahogy az a Váradon megjelent publicisztikai írásaiban olvasható. Ezekből a szövegekből válogatva igazította tehát utólag a válaszokhoz a kérdéseit az interjú műfaj kivánalmainak megfelelően.

 

Ady a börtönben

 

Derzsi Ákos kérdéseire válaszolva Péter I. Zoltán arról is beszélt: valószínűleg már száz évvel ezelőtt is beleszóltak az illetékesek egy-egy újság életébe, szerkesztésébe, ezt támasztja alá például az, hogy amikor Ady kritizálta a színház épületét, másnap már megjelent a lapban egy helyreigazítás, hogy ez csak egyéni, szubjektív vélemény volt. Többek közt az is elhangzott: akkoriban mások voltak az életkörülmények a városban, az élelem olcsóbb volt, és az újságírók például megengedhették maguknak azt, hogy minden este vendéglőben vacsorázzanak, amiben az is közrejátszhatott, hogy mecénások támogatták őket.

A helytörténész elárulta: jelenleg egy olyan könyvön dolgozik, mely Ady életének azon epizódjáról fog szólni, amikor három napig börtönben volt, mely a korabeli úri társadalomban nem számított szokatlan eseményre. Nagy segítségére van, hogy 1961-ben lefényképezték a törvényszéki peranyagot, mely így napjainkban is tanulmányozható.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!