ERDON Helyi hírek

2011.11.27. 16:20

Gyermekek kezében a meseíró aranytoll

<span style="color: #000000;">Idén is sikeres volt a nyolcadik alkalommal megszervezett Aranytoll meseíró verseny, amelyre tizenhét megyéből és Magyarországról is érkeztek diákok.

Idén is sikeres volt a nyolcadik alkalommal megszervezett Aranytoll meseíró verseny, amelyre tizenhét megyéből és Magyarországról is érkeztek diákok.

 

 

November 25-27 között rendezték meg Nagyváradon az Aranytoll, F. Diószilágyi Ibolya meseíró emlékverseny határon átívelő döntőjét, melynek fővédnöke Pásztor Gabriella államtanácsos volt. A verseny F. Diószilágyi Ibolya halála után vette fel az írónő nevét, aki addig minden évben részt vett a verseny zsűrizésében, valamint könyvbemutatókat is tartott. A 27 gyermek és kísérő tanáraik tizenhét olyan megyéből érkeztek, ahol magyar nyelven is folyik tanítás, valamint Pest megyéből is. A verseny első napján a negyedikes gyermekek még nem meseíró tehetségüket kellett bizonyítsák, hanem előadótehetségüket, ugyanis bemutatkozásuk során abból a meséből kellett egy rövid színpadi produkciót összeállítaniuk és előadniuk, amelyel a döntőbe kerültek. A verseny másnapján került sor az igazi megmérettetésre, amikor is a gyerekek mesét írtak a tíz megadott szó felhasználásával: torony, nyugalom, olajos, mazsola, izgalmas, alszik, tojás, volt, dobókocka, kender. A pontozás során értékelték az eredetiséget, az ötletességet, a mesei fordulatokat, a helyesírást, a cím és a tartalom kapcsolatát. Az egyik megkötés az volt, hogy a mesének az írója is szereplője kellett legyen. A verseny után Tóth Ágnes és Trifán László Macskadomb című cédéjének bemutatására került sor.

 

Díjkiosztó

 

A várva várt pillanat délután jött el, amikor elkezdődött a díjkiosztó gála. Tunyogi Katalin, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt a sorrend kialakításakor, hiszen sok remek munka készült a délelőtt során. Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere mesei fordulatokkal teleszőtt köszöntővel fordult a közönség felé. Elmondta: „mindannyian győztesek vagytok, de nem csak ti, hanem a szülők, a pedagógusok és természetesen mi mindannyian. Biztosak lehettek benne, hogy papírra vetett gondolataitok itt maradnak.” Tunyogi Katalin köszönetet mondott azoknak a családoknak, akik befogadták a más megyéből érkezőket, a pedagógusoknak, akik elkísérték és felkészítették a gyerekeket, és Iosif Vulcan tanítóképző négy diákjának, akik a rendezvény lebonyolításában végig segítettek. Zsigmond Emese, a Napsugár folyóirat főszerkesztője, a zsűri elnöke a javítás során összeírt tréfás megfogalmazásokból szemezgetett. A nyertesek kihírdetése előtt, a különdíjasokat szólították. Különdíjat ajánlott fel a Napsugár Kiadó és Alapítvány, a Tanoda Egyesület, a Piticot Alapítvány, a Pertinax Egyesület és Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A gyermekmentő szolgálat különdíjasai kétnapos Budapesti kirándulást nyertek, amely során megtekintik a Diótörő című balettet és részt vesznek a parlamenti karácsonyon is. Az est utolsó mozzanataként kihírdették a meseíró verseny győzteseit: első lett Andrásy Nóra, Temes megyéből, második helyen végzett Ferenc Nagy Zoltán Brassó megyéből és harmadik helyezést ért el Ménesi Hanna Pest megyéből.

A díjkiosztót színesebbé varázsolták a fellépők előadásai, amely rövid szüneteket is teremtett az eredményhírdetésben, az izgalmakat megnövelte. Darabont Vera többször is énekelt népdalokat, a Francisc Hubic Művészeti Iskola balettcsoportjainak táncai is nagy sikert arattak, valamint Révész Balázs harmadikos tanuló mondott el egy mesét.

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!