ERDON Helyi hírek

2011.11.29. 15:06

Gyakori munkaügyi ellenőrzések

Nagyvárad - Munkaügyi tanácskozást kezdeményezett az Ipari, Szolgáltatói és Kereskedelmi Munkáltatók Szövetsége, melynek fő témái a Területi Munkafelügyelőség által végzett ellenőrzések voltak.

 

Az interaktív rendezvénynek- melyen a munkaadókon kívül munkaügyi szakemberek, HR-tanácsadók és jogászok is részt vettek- a váradi Ramada Hotel biztosított helyszínt. Valentin Ionescu, az Ipari, Szolgáltatói és Kereskedelmi Munkáltatók Szövetségének (PISC) elnöke elmondta: együttműködve a Bihar Megyei Cégek Egyesületével (AFB) és az olasz vállalkozókat tömörítő Confindustriával azért kezdeményezték a találkozót, hogy egyrészt hatékonyabbá tegyék a kommunikációt a munkaadók és a Területi Munfafelügyelőség (ITM) között, másfelől pedig amiatt, hogy beszéljenek az új Munka törvénykönyvről, illetve azokról a változásokról, melyek a munkaviszonyokat, -biztonságot és -egészségügyet érintik. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: az utóbbi időben igencsak megszaporodtak a munkaügyi ellenőrzések, és sok munkáltató panaszkodik amiatt, hogy az ellenőrök nem járnak el megfelelőképpen vagy helytelenül értelmezik az erre vonatkozó jogszabályok. A kialakult helyzetet jellemzi, hogy több mint 400 esetben támadták meg bírósági úton a kiszabott büntetéseket.

Ioan Popa Baciu, a PISC ügyvezető igazgatója is arról beszélt: hatékonyabbá akarják tenni a munkáltatók és az alkalmazottak közti viszonyt, illetve a munkaadók és a munkaügyi hatóság közti kapcsolatot annak érdekében, hogy a vállalkozók ne kelljen rettegjenek a túlzott kontrolloktól.

 

Gyakori ellenőrzések

 

Nicolae Hoduț főfelügyelő elismerte, hogy az utóbbi hat hónapban gyakoribbá váltak az ellenőrzések, de szerinte ezek nagyrészt indokoltak, mert főleg a mikrocégek alkalmazottjai gyakran sérelmezik, hogy nem megfelelőek a munkakörülményeik, és a hatóságnak ellenőriznie kell, hogy az állítások megfelelnek-e a valóságnak. Máskor az okoz problémát, hogy a kontrollra berendelt munkáltatók nem visznek magukkal valamennyi szükséges dokumentumot vagy elkésnek, és ezért csúszik az aznapi program. Egyébként a gyakran felmerülő kérdések és válaszok megtalálhatóak az intézmény honlapján (www.itmbihor.ro).

Radu Silaghi, a Bihar Megyei Cégek Egyesületének ügyvezető igazgatója is egyes kontrollcsoportok visszaélései miatt panaszkodott, és azon reményének adott hangot, hogy kölcsönös tiszteleten alapuló protokollumot írnak alá a munkáltatók és a munkafelügyelet képviselői. Antonio Sargenti, a Confindustria régiós elnöke azt javasolta: a kényes ügyekben próbáljanak közösen dűlőre jutni, ahogyan a civilizált országokban szokás.

A felszólalások után kérdéseket tettek fel a jelenlevők, egyebek mellett szóba került a feketemunka, az éjszakai műszak bérezése és a különböző illetményeknek a folyósítása is.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!