ERDON Helyi hírek

2011.11.10. 08:32

Fehéredik a cigarettapiac

Hazánk cigarettapiacának 11,8 százalékát uralja a feketekereskedelem, mely egy év alatt 35 százalékot csökkent, derül ki az Európai Unió cigarettapiacát vizsgáló tanulmányból.

Hazánk cigarettapiacának 11,8 százalékát uralja a feketekereskedelem, mely egy év alatt 35 százalékot csökkent, derül ki az Európai Unió cigarettapiacát vizsgáló tanulmányból.

 

A Cigaretta piaca – fejlemények és törekvések elnevezésű tanulmányból kiderül, hogy Románia cigarettapiacának 11,8 százalékát uralja az illegális cigarettakereskedelem, míg az európai átlag 13-14 százalék körül mozog. Ioan Sabau, a belső vám vezetője elmondta, hogy ez az első alkalom amikor, Romániában a cigaretta feketepiaca az EU-s átlag alatt van. Hazánkban jelentős a cigaretta piacának kifehéredése, ugyanis tavaly még a piac 46 százalékát uralták a csempészetből származó dohánytermékek. A szakember ugyanakkor azt is elmondta, hogy az ország észak-nyugati régiójában szeptemberben a cigarettapiac 11 százalékát uralta a feketekereskedelem, mely az elmúlt évben még 43 százalék volt. Sabau megemlítette, hogy a régióból Szatmár és Máramaros megyék a legveszélyeztetettebbek, hiszen az ukrán határ vonzza a csempészeket. Tiberiu Giurea, a Szatmár Megyei Határrendészet parancsnok-helyettese elmondta, új jelenség van kialakulóban Szatmár megyében, hiszen egyre nagyobb mennyiségű cigarettát csempésznek Magyarországról. Ennek hátterében pedig az áll, hogy míg a szatmári piacokon 8-8,5 lejért árusítanak egy doboz csempészcigit, addig Magyarországon ugyanazt 3-3,5 lejért lehet beszerezni.

Csökken a csempészet

Szatmár megyében a cigarettacsempészet jelensége visszaesőben van, hangzott el a tegnap megtartott prefektusi kollégiumi ülésen, mely annak tulajdonítható, hogy a határvonalon szigorodtak az ellenőrzések, mondta Tiberiu Giurea, a Szatmár Megyei Határrendészet parancsnok-helyettese. A halmi határátkelő az elmúlt időszakban modernizációs folyamaton esett át, melynek következtében olyan térfigyelő rendszerrel gazdagodott a felszerelésük, mely 20 kilométeres körzetben minden élőlényt észrevesz. A modernizációnak és a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően csökkent az Ukrajnából cigarettát csempészők száma, ezzel párhuzamosan a lefoglalt cigaretta mennyisége is. Giurea elmondta, hogy a szigorításoknak érezhető hatása van, hiszen tavaly a halmi határátkelőnél összesen 34 ezren keltek át, az idei év eddig eltelt időszakában mindössze 23 ezren. Ioan Sabau, a belső vám vezetője elmondta, hogy az idei esztendőben 1 601 500 szál cigarettát foglaltak le, míg a 2010-es évben 3 888 340 szálat. Az elkobzott cigarettamennyiség 34,7 százaléka Moldovából, 20,5 százaléka Ukrajnából, a vámmentes üzletekből 15,8 százalék, míg Szerbiából 15,8 százalék származott. Sabau megítélése szerint azért vonzó a cigarettacsempészet, mert egy nyergesvontatónyi (TIR) szállítmányon 500 ezer eurós jövedelme van a csempésznek. Giurea a határrendészet tervei között megemlítette azt, hogy fokozottabb ellenőrzés várható a belső határvonalon is, a magyarországi határátkelők közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!