ERDON Helyi hírek

2011.11.10. 14:50

Elkezdődött a közművesítés az ipari parkban

Nagyvárad - Elkezdődtek a közművesítési munkálatok a nagyváradi Borsi úti 121 hektárnyi ipari park területén. Az EU Regionális Operatív Programja keretében támogatott 78,9 millió lej összértékű projekt futamideje 26 hónap. Csütörtökön az önkormányzat helyszíni sajtótájékoztatót tartott.

Nagyvárad - Elkezdődtek a közművesítési munkálatok a nagyváradi Borsi úti 121 hektárnyi ipari park területén. Az EU Regionális Operatív Programja keretében támogatott 78,9 millió lej összértékű projekt futamideje 26 hónap. Csütörtökön az önkormányzat helyszíni sajtótájékoztatót tartott.

 

 

Ilie Bolojan polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: a napokban elkezdődtek a közművesítési munkálatok az ipari parkban, melyek szerinte azért különösen fontosak, mert a térséget vonzóvá teszik gazdasági szempontból, a város pedig fel tudja venni a versenyt más megyeszékhelyekkel, illetve a régióban található egyéb településekkel. Az elöljáró megitélésében az önkormányzat kiváló és olcsó lehetőségeket kinál a befektetőknek, a jövő évben ilyenkorra pedig már elkészül a létesítmény víz-, csatorna, elektromos- és fűtéshálózata, illetve az utak is használható állapotban lesznek. A helyhatóság egyébként ötven százalékban társfinanszírozza a projektet, aminek érdekében 10,3 millió euró értékű kölcsönt vett fel az osztrák Hypo Banktól. A közbeszerzési eljárás lefolytatásakor azonban kiderült, hogy a becsült tervezési értéknek csupán a 77 százalékára van szükség, vagyis körülbelül 8 millió euró kiadás lesz, így a különbséget egyéb invesztíciókra tudja fordítani az önkormányzat, például a körgyűrű felüljárójának a kiépítésére.

Marcel Boloș fejlesztési igazgató kifejtette: 2010. december 29-én írták alá a 78,9 millió lej értékű finanszírozási szerződést a szakminisztériummal, az Európai Unió Regionális Operatív Programja keretében támogatott projekt futamideje 26 hónap. Eddig elküldték az illetékes hatóságoknak a menedzsment csapat módosítására és az előfinanszírozási kérvény benyújtására vonatkozó átiratokat, összeállították és ellenőrzésre küldték a monitorizálási és reklám szolgáltatási szakjelentéseket, valamint elkészítették a tenderfüzeteket és lebonyolították a versenytárgyalásokat. A tenderpályázatra heten tettek árajánlatot, végül a Construcții Bihor, Drum Construct és Energomontaj cégek alkotta konzorciummal kötöttek megbízási szerződést 45 millió lej értékben, melyben az áll, hogy a közművesítési munkálatok határideje 2012 novembere. Ugyanakkor a reklámszolgáltatásokra a Nickos Media Team Kft. tett a legjobb ajánlatot, áfával együtt 39.432 lej értékben. Jelen pillanatban folyamatban van a munkatelep felügyelői, illetve a külső audit szerződések megkötése.

 

Fenntartható fejlődés

 

A projekt az összesen 121 hektárnyi ipari park 74,6 hektárnyi területére vonatkozik, a megmaradt részen valószínűleg jövő nyáron kezdődnek el a munkálatok. A második szakaszban a tervezésre áfa nélkül 15,3 millió lejt szánnak, és eddig a helyszíni terepszemle történt meg. A jelenleg zajló befektés fő célja új beruházóknak a vonzása, az üzleti szféra támogatása és Várad, illetve a megye gazdasági fenntartható fejlődésének a biztosítása. Arra számítanak, hogy az ide csalogatott közel 75 cég körülbelül számos új munkahelyet fog teremteni. Ennek érdekében víz- és csatornarendszert fektetnek le (vízhálózat- 5865 folyóméter, szennyvíz- 8475 folyóméter, esővíz- 7662 folyóméter), bevezetik az áramot (110KV/20KV-os transzformátorállomást létesítenek és 7 kilométer hosszan villanykábeleket fektetnek le) és 7400 folyóméter hosszan fűtéscsöveket helyeznek el. Ugyanakkor négy főutat alakítanak ki 5372 folyóméter hosszan és négy belső bekötőutat csinálnak 1591 folyóméter hosszan. A beruházóktól azt várják, hogy a tudástőkéjük átadásával fellendítik a helyi gazdaságot, kutatási lehetőséget biztosítanak az egyetemi oktatóknak és hallgatóknak, és munkalehetőséget, illetve szakképzést az Andrei Șaguna szakmunkásképző iskola diákjainak.

 

ÖT CÉG VAN JELEN

 

Delia Ungur projektmenedzser elmondta: a 121 hektárnyi ipari park 27 hektárnyi területén végeznek közművesítési munkálatokat. Eddig a létesítmény 40 százalékát foglalták el beruházók, akikkel 25 szerződést kötöttek. Öt cég már jelen van, ami azt jelenti, hogy egy koreai és egy olasz vállalkozás összesen 1000 új munkahelyet teremtett 45 millió értékű beruházással. Egy spanyol cég novemberben kezdi el a tevékenységét, kettő másik pedig a munkatelep kialakításának fázisában van. Egyéb befektetők is jelentkeztek, akik közül a legnagyobb 30 millió értékű invesztíciót kiván eszközölni, 600 állást teremtve ezáltal.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!