ERDON Helyi hírek

2011.11.29. 15:24

„Az összefogás jegyében támogassák az RMDSZ jelöltjét”

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) keddi sajtótájékoztatóján bejelentették: kezdeményezik, hogy a magyar politikai szervezetek közös jelöltet indítsanak Lakatos Péter volt képviselő megüresedett helyére. Ezzel kapcsolatosan kérdeztük Kiss Sándort, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökét.

 

A jövő év első felében esedékes időközi parlamenti választásokon az EMNP pártfüggetlen jelölt indítását javasolja az RMDSZ-szel és az MPP-vel közösen, az ezzel kapcsolatos indítványt hamarosan eljutattják a Szövetség megyei vezetőségéhez is. Lakatos Pétert a 2. számú választókerületben választották képviselővé, de a közelmúltban lemondott mandátumáról, mivel az Állami Számvevőszék tanácsosává választották.

A közös pártfüggetlen jelölttel kapcsolatos kezdeményezésról kérdeztük Kiss Sándort, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökét.

– Ha valakik ténylegesen és őszintén akarnak tárgyalni, akkor nem a sajtón keresztül üzennek egy ilyen kérdésben, nyilatkozta a Bihari Naplónak Kiss Sándor. Ha esetleg ők valamiben meg szeretnének állapodni a román pártokkal, akkor is a sajtón keresztül tárgyalnának? Hát ha eredményt akarnának elérni, akkor biztosan nem! Egy ilyen hiteltelen hozzáállás nem hozhat valódi megoldást. De lehet, hogy nem is ez a céljuk. Az ilyen légből kapott kezdeményezés teljesen logikátlan. Az ilyen sajtón keresztüli üzengetés teljes ostobasság, vagy talán olcsó populizmus? Az sem világos, hogy az illetőnek miért kellene pártfüggetlenek lennie, hiszen jól tudjuk, hogy a parlamentben a pártfüggetlenek nem tudnak eredményeket elérni. Egy párfüggetlen nem tudna semmit kiharcolni a romániai magyarság, illetve a Bihar megyei magyarság érdekében.

– Az EMNP szerint az összefogást modellezhetnék meg egy pártfüggetlen közös jelölt indításával.

– Az összefogás jegyében szívesen venném, ha ők az RMDSZ jelöltjét támogatnák az időközi választáson, mert biztos vagyok benne, hogy ők sem szeretnék ha egy román jelölt nyerné meg az időközi választásokat, egy magyar emberr előtt. Ezért elvárom, hogy támogassák a mi jelöltünket. Az RMDSZ megyei szervezete még nem határozta el, hogy kit indít az időközi választáson, majd lesz a Megyei Választmánynak egy ülése, melyen napirendre kerül ez a kérdés. Nem látom be, hogy miért kellene erről a kérdésről nekünk tárgyalni, ha akarnak méretkezzenek meg külön.

Rais W. István

Kapcsolódó cikk:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!