ERDON Helyi hírek

2011.11.20. 17:59

Belügyminiszter Váradon: komolyodna a pazarló rendőrség

A román belügyminiszter, Traian Igaş Budapestről hazafelé tartva Nagyváradon számolt be a sajtónak számos témáról. Szombati váradi vizitjén a Román rendőrség vezetőjével együtt válaszolt a kérdésekre.

A román belügyminiszter, Traian Igaş Budapestről hazafelé tartva Nagyváradon számolt be a sajtónak számos témáról. Szombati váradi vizitjén a Román rendőrség vezetőjével együtt válaszolt a kérdésekre.

Bűnözési térkép készül egész Romániáról. Többek között ezt jelentette be Traian Igaş román belügyminiszter és Liviu Popa, a Román Rendőrség vezetője Nagyváradon. Kettejük közös sajtótájéákoztatójára annak nyomán került sor, hogy a miniszter magyar kollégájával Budapesten megejtett tanácskozásáról Bukarestbe tartva utazott át a bihari megyeszékhelyen, a román rendőrség első embere pedig a román és a magyar rendőrségi, határőrízeti vezetők tanácskozáson vett részt Váradon. Tudatták: a következő időszakban a román belügyi tárca, a rendőrség révén több uniós támogatási összeget is lehív majd. Ebből készül el például a fő bűnözői csoportokat mutató országos térkép, ugyanakkor a közlekedési balesetek új regisztrációs rendszerét is ebből építik ki. Mindkettőnek a határideje 2012 márciusának vége.

A közúti balesetek ügye egyébként Igaş budapesti tárgyalásain is téma volt (mint arról már beszámoltunk). A magyar fél hathatós intézkedéseket vár Bukaresttől, mivel Magyarországon is egyre több közúti tragédiát okoznak a romániai sofőrök. A román miniszter szombaton Váradon megerősítette: máris dolgoznak azon az intézkedéscsomagon, amely a vonatkozó előírások (járművek műszaki állapota, hivatásos gépkocsivezetők pihenőidejének betartatása stb.) szigorúbb nyomon követését célozza. Mint tudattuk, e héten ezt Ártándon egyeztetik majd a magyarországi szakértőkkel.

 

 

 

Magyar mintára

 

 

Belehúz Románia a schengeni csatlakozását előmozdítandó: újabb intézkedéssorozat indul, a belügyminisztérium és a rendőrség közreműködésével. Erről is beszélt Traian Igaş és Liviu Popa.

A tárcavezető a megyei rendőrség székhelyén emlékeztetett: épp Budapestről tért vissza, ahol magyar kollégájával tárgyalt, s ez több hasonló megbeszélésnek a sorozatába illeszkedik. Így e hó 29-én az EU itteni határainak őrízetéről fog tárgyalni Jászvásáron, a szomszádos állam, Moldova belügyminiszterével. Pár nappal ezelőtt a szerb szaktárca vezetőjével egyeztetett (mint megírtuk, térségünkben jelenleg a szerb határszakaszon át jut be illegálisan az Unióba a legtöbb külföldi, virágzik ott az embercsempészet).

A belügyminiszter bejelentette még: a Budapesten szerzett tapasztalatok alapján, magyar mintára hamarosan létzrehozzák a Romániai Megyei Rendőrfőnökök Szövetségét. Ez belső egyeztetési fórum lehet. Liviu Popa országos rendőrfőnök hozzátette: a szövetség egyebek mellett segíthet abban is, hogy könnyebben megszabaduljanak azoktól a rendőri vezetőktől, „akiket bűnözői körökkel való együttműködésen értünk, de akik jogilag annyira jól bebiztosították magukat, hogy sikerrel kapaszkodnak székeikbe, nehéz őket elmozdítani beosztásukból”. Hogy ehhez miért kellene külön szövetség, ahelyett, hogy egyszerűen a törvény eszközével élve leváltanák őket, arra nem tudott egyértelmű választ adni...

 

 

 

Egyenruhás pocsékolók

 

 

 

A rendőrség más gondjaival kapcsolatos kérdésekre Liviu Popa közölte: szerinte van elég pénz és felszelés is Romániában a megfelelő rendőri munkához, ám helyi szinteken sokszor rosszul gazdálkodnak. Példaként említette, hogy a Román Rendőrség járművei havonta mintegy 2 millió euró értékben vételeznek üzemanyagot – ami szerinte elegendő, ám sokan saját célokra pazarolják, „utána pedig sírnak, hogy nincs elég üzemanyag sem”... A rendőrfőnök szerint központi szinten egyre intenzívebben igyekeznek rendbe tenni a teljes állomány ügyeit, de helyi szintekig lassan hatol ez még. Egyébként egyik fő projektjük jelenleg a kriminalisztikai laborok európai akkreditálása. A váradié már meg is van, a többi 2013-ig lehet meg. Kifejtette: Romániában jelenleg a bűnüldözők főleg a szervezett bűnözői csoportok pénzügyi forrásainak és fegyverellátásának elvágásán dolgoznak, további fő tevékenységi terület a cigaretta- és faanyag-csempészet, valamint a feketemunka visszaszorítása. Az utóbbi idők példáinak dacára azt mondta: fenntartások nélkül meneszik állományukból azokat, akik alvilági körökkel kerülnek kapcsolatba, „s ha ez a sajtó munkájának köszönhetően kiderül”...

 

 

 

 

Fejlesztés

 

 

Traian Igaş belügyminiszter Nagyváradon bejelentette: az egészségügyi felelősökkel és a rendőrséggel közösen úgy döntöttek, hogy péntektől új SMURD-mentőhelikoptert kap térségünk. A légi jármű Aradon fog állomásozni, onnan repül majd sürgősségi esetekhez a térség megyéibe. S hogy miért ott, miért nem Nagyváradon lesz a központ? A miniszter erre azt válaszolta: „mert Aradról a kijelölt térségben minden település nagyjából ugyanannyi idő alatt érhető el a gép számára, így igazságos, logikus”.

 

 

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!