ERDON Helyi hírek

2011.11.01. 09:06

A vörös kanapé titka

Comedy Cluj harmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját a tajvani film kapta meg. Nézőket is vonzó a címe: „Vasárnap Fülöp- szigeteki stílusban”. Rendezője Wi Ding Ho. Forgatókönyvírói: Ajay Balakrishnan és Wi Ding Ho. A legtöbb jegyet váltó arra gondolhatott: „A Fülöp-szigetek maga a trópusi paradicsom. Olyan hely, amit mindenképp látni kell!”

Comedy Cluj harmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját a tajvani film kapta meg. Nézőket is vonzó a címe: „Vasárnap Fülöp- szigeteki stílusban”. Rendezője Wi Ding Ho. Forgatókönyvírói: Ajay Balakrishnan és Wi Ding Ho. A legtöbb jegyet váltó arra gondolhatott: „A Fülöp-szigetek maga a trópusi paradicsom. Olyan hely, amit mindenképp látni kell!”

Tajvan, ahol a film cselekménye játszódik tényleg, ott van a „szomszédban”. Olyan kiépített infrastruktúrával rendelkezik, melyet bárki megirigyelhetne. De maga az élet azért a film szerint másként van.

A filmtörténet rendkívül egyszerű. Két fiatalember Dado (Bayani Agbayani) és Manuel (Jeffrey Quizon) Tajvanba, Tajpejbe megy munkát keresni, ahol a fizetésük nagyobb, mint a szigeteken. Vasárnapjukat a városban bolyongással, sétálással töltik. Ekkor tűnik fel egy pár másodpercre valahol az elérhetetlen távolban egy Tajpej 101, ami azt jelenti, hogy 101 emeletes épület Tajpejben. 509 méter magas, 1999-től 2004-ig építették. A világ második legmagasabb épülete, melynek évente egymillió látogatója van. Ez azt jelenti egy olyan városban, vagyunk, mely képes olyan anyagiakkal rendelkezni, mellyel lehetővé válik egy ilyen pagodaszerű kolosszus megépítése, ami nemcsak komoly anyagiakat, hanem szellemi felkészültséget is kér.

2009-ben készült film operatőre Jake Pollock.

De nem ez Wi Ding Ho produkciójának az erőssége, hanem a film mondanivalója, melyet a két fiatal színész figyelemre méltóan megvalósít. A magatartásuk, viselkedésük, egymásközti beszélgetéseik hangtónusa jelzi mély társadalmi mondanivalót, fogalmaz meg azáltal, hogy korunk egyik jelentős problémáját jeleníti meg filmes eszközökkel. Nevezetesen a nemzetközi munkaerő vándorlás bizonyos vonatkozását.

A jelenkori gazdasági élet egyik jelentős problémája a munkaerő nemzetközi migrációja, mely során a munkavállalók számtalan nehézséggel találkoznak. A nyelvi korlátok, a kommunikációs gondok, a marginalizáció, az elszigeteltség okozza életükben a nehézséget.

Dado és Manuel Fülöp- szigetek kis településéről Tajpejbe mennek munkát keresni. Egy külvárosi gyárban találnak munkát, melyet elég monotonnak találnak. A külvárosi gyári, szigorú szabályokkal működő bentlakásban laknak, ahol van annyi idejük, hogy a hazájukról nosztalgiázzanak. Valamint arra törekednek, hogy valamilyen formában megteremtsék az otthoniság érzetét.

A vasárnap lehetőséget ad a templomba menésre, és bolyongani, minden különösebb cél nélkül a városban.

Bolyongás közben találnak az utcán egy vörös színű kanapét, melyet egy házból dobtak ki. Még aránylag jó állapotban van, hiszen csak az egyik hátsó lába mozdult el a helyéről.

A két fiatal elhatározza, az otthonukba viszik, lakájosabbá, teszi a szobát.

Mivel szállításra nem akarnak költeni, elhatározzák maguk, cipelik kézben a kanapét, a városon keresztül. Ezzel kezdődik a kalandjuk.

Road movie, melyben a kanapé cipelése ürügy arra, bemutatassa a városi élet pezsgését, a városban levő emberi kapcsolatokat, az emberek egymáshoz való viszonyulását. Ugyanakkor beszélgetésükből megismerhetjük életüket.

Lényegében két ellentétes típusú emberről van szó.

Dado a Fülöp –szigeteken hagyta feleségét és kislányát, akikkel maroktelefonon tartja a kapcsolatot. Pénzének egy részét a feleségnek küldi. Ellenben Tajpejben gyöngéd kapcsolatot tart fenn Annával (Meryll Soriano), akivel magányosságát próbálja csökkenteni. Meditáló, gyötrődő típus.

Manuel romantikus természetű, könnyen teremt kapcsolatot a helyiekkel, különösen a nőkkel. Szeretné, ha Celia (Alessandra de Rossi) észrevenné, milyen érzelmeket tanúsít irányába. Mindkettőnek anyagi, pénzügyi nehézsége van. De a kanapé cipelése közben nemcsak egyes emberi, de társadalmi kép is kibontakozik. Szeretnék, ha ez a társadalom befogadná őket.

A film általános problémákat vet fel, mint a külföldi munkavállalásból származó bizonytalanságot, az otthon hagyott értékek iránti nosztalgiát, a társadalmi elfogadottság igényét. Mégis a szimbólummá, előlépett kanapé, jelzi, élni kell, azokkal a lehetőségekkel, ami az ember életében váratlanul bekövetkezik. Mikor egy furgon vezetője megszánván cipekedésüket, és felveszi őket, a kanapéból szemlélt világ képe is változik.

A helyzet és jellemkomikum a kanapé cipelése során érzékelhető, az utca emberének reagálásából, a két fiatal a helyzethez való viszonyulásából. De feltárul a városban létező gazdasági, társadalmi különbség, a sokrétű emberi kapcsolatok törékenysége is.

A film kommunikációja többnyelvű. Nemcsak a kép és a zene, de a több nyelv használata, a tört angolság kommunikációs gondot vet fel.

A film forgatási helyszínei: a Fülöp-szigetek, Tajvan fővárosa, Tajpej, a maguk csodálatos természeti és társadalmi környezetükkel.

Az emberi kapcsolatok kiépítésének bizonyos lehetőségeit is bemutatja a 100 perces film.

 

Csomafáy Ferenc

 

 

Azáltal, hogy nem városi szállodákban szállunk meg, jobban megismerjük és közelebb kerülünk a rendkívül kedves fülöp-szigeteki emberekhez Ha elég nyitottak vagyunk, bepillantást nyerhetünk egy számunkra idegen kultúrába. A Fülöp-szigetek 71O7 nyugat-csendes-óceáni szigetből áll, amelyből csupán 2OOO lakott. A legnagyobbak közülük Luzon és Mindanao, az ország területének nagyjából 66 %-át ölelik fel. Mindössze 1OOO sziget területe nagyobb 1 négyzetkilométernél, míg 2500-nak még neve sincs. A Fülöp-szigetek legközelebbi szomszédai északon Tajvan, délnyugaton Kelet-Malajzia és Brunei, és délen Indonézia. A mintegy 7OOO szigetből álló szigetcsoport Délkelet-Ázsiában fekszik. Az ország szívesen hirdeti úgy magát, mint a hely, ahol "Ázsia mosolyog", a helyi lakosok pedig nagyon barátságosak és segítőkészek. Hab a tortán, hogy olcsó a közlekedés, finomak az ételek, rengeteg a szálláslehetőség és majdnem mindenki beszél angolul. A szigetvilág domborzata vulkanikus, gyakoriak a szeizmikus mozgások. 37 vulkán van az ország területén, a legmagasabb a 2954 m magas mindanaoi Apo-hegység. Az ország területének kb. fele megművelt föld, harmadát pedig a fakitermelés ellenére erdők borítják. 1OOO-nél több az itt honos madár-és állatfajok száma (törpebölény, krokodil, piton). 1O, OOO-nél is több a fa-, cserje-, és páfrányfajok száma, a legelterjedtebbek a pálmák és a bambusz.

*A Taipei 101 egy 101 emeletes épület a tajvani Tajpejben. 509 méter magas, 1999-től 2004-ig építették. A toronyházat végül 2004. december 31-én adták át, tűzijáték kíséretében. Még ebben az évben megválasztották a világ legmagasabb épületének (a torontói CN tornyot leszámítva). *Évi egymillió látogató kíváncsi arra, milyen a kilátás a Tajpej-torony tetejéről, illetve milyen érzés a világ leggyorsabb liftjével közlekedni, a földszintről a kilátószintig (357 méter) 37 másodperc alatt jutva fel. A toronyban található leggyorsabb lift 17 m/s sebességgel közlekedik. A torony struktúrája egy acéldoboz keret, aminek a közepe táján 16 acéllemez pillér található, ezek a 62. szintig betonnal vannak feltöltve. A négy külső falhoz közel a 26. emeletig két „szuperoszlop”, két „aloszlop” és két „sarokoszlop” található, melyek szintén betonnal vannak feltöltve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!