ERDON Helyi hírek

2011.10.25. 11:30

Váradi iskolások látogattak az Országházban

Hétfőn a Szacsvay Imre Általános Iskola kilenc, VII-VIII. osztályos tanulója Soós Sándor igazgató és Tăut Eliza tanárnő vezetésével Szacsvay Imre sírjánál és a magyar parlamentben járt. Lezsák Sándor országgyűlési alelnök az ülésterem pulpitusáról külön köszöntötte őket.

 

 

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a Magyar Országgyűlés Jegyzői Testülete között 2001 márciusában született együttműködési megállapodás arról, hogy felváltva, vagyis az egyik évben Nagyváradon, a másik esztendőben pedig Budapesten emlékeznek Szacsvay Imre váradi származású vértanú jegyzőre, az 1848-49-es magyar országgyűlés tagjára. Az idén tehát immár 11. alkalommal került sor a közös koszorúzásra, a mártírjegyző halálának 162. évfordulója alkalmából, a hagyományoknak megfelelően ezúttal a magyar fővárosban.

A váradi küldöttség reggel 7 óra előtt néhány perccel indult a Szacsvay Imre Általános Iskola elől, a kisbuszban Soós Sándor igazgatón és Tăut Eliza tanárnőn kivül- aki a földrajz mellett állampolgársági ismeretekre is oktatja a diákokat-, kilenc olyan VII-VIII. osztályos gyermek foglalt helyet, akik tanulmányi eredményeik, illetve magaviseletük alapján érdemelték ki ezt a lehetőséget. A félórás pihenővel tarkított utazás jó hangulatban telt, a megérkezéskor viszont kissé elszomorította a társaságot, hogy előbb csupán cserepegni, majd zuhogni kezdett az eső. Közben Biró Rozália alpolgármester, dr. Fleisz János történész, Szacsvay-kutató és Exc. Tempfli József ny. római katolikus megyés püspök is csatlakozott a delegációhoz. A Szacsvay Imre sírjánál tartott megemlékezésen jelen volt a magyar országgyűlés jegyzői testületének kilenc tagjai is (összesen tízen vannak), beszédet dr. Tiba István jegyző, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Biró Rozália mondott. Szavalattal közreműködött Oltean Franciska nyolcadikos diák. Egyébként az obeliszk nem csupán Szacsvay Imrének állít emléket, hanem kilenc név olvasható rajta azzal a korabeli felirattal kiegészítve, hogy „Hazánk önállósága és függetlensége 1849-ben a kényuralom által kivégeztetett e sirban együtt hamvadó kilencz vértanújának emlékül elnyomott nemzetünk helyett a honleányi kegyelet”. Érdekességképpen megjegyezzük: az anyaországban egészen másképpen zajlanak a koszorúzási ünnepségek, mint nálunk: sokkal protokollárisabbak, inkább a „csomagolásra” összpontosítanak és kevesen, főleg hivatalos személyek, elöljárók vesznek részt ezeken. Jelen esetben is például nem a meghívottak tették oda saját kezűleg a koszorúkat (ahogy nálunk szokás), hanem az ezt megelőzően díszőrséget álló katonák, akik díszlépésben vonultak a koszorúval a kezükben az emlékműhöz, majd miután elhelyezték a kegyelet virágait, meghajoltak, szalutáltak és díszlépésben elvonultak. A megemlékezés után a váradiak a Kossuth-mauzóleumot is megtekintették, majd az országháza volt a következő állomás.

 

A parlament működése

 

A parlament épületében a vendéglátók a Szacsvay Imre-terembe kalauzolták a meghívottakat (itt, illetve a szomszédos helyiségben dolgoznak a jegyzői testület tagjai és az őket kiszolgáló apparátus), majd az ülésterembe vezették őket, ahol abban a megtiszteletésben és élményben részesültek, hogy a pulpitusról külön köszöntötte őket Lezsák Sándor országgyűlési alelnök, és ezt az élő televíziós közvetítésnek betudhatóan vélhetően több százezer ember látta. A karzaton helyet foglaló gyermekek Orbán Viktor miniszterelnök beszédét is meghallgatták, majd visszatértek a Szacsvay-terembe, ahol sok érdekességet tudhattak meg a parlament működéséről. Elhangzott például, hogy öt, a törvényalkotáshoz kapcsolódó főintézmény működik a parlament épületében: a Főtitkárság, a Gazdasági Főigazgatóság, a Külügyi Hivatal, a Könyvtár és az Országgyűlés Elnöki Kabinetje, és közel 600 közalkalmazottnak szolgál munkahelyéül az épület. A tíz jegyző közül négyet a Fidesz-KDNP-, hármat az MSZP-, kettőt a Jobbik-, egyet pedig az LMP-frakció delegált, azonban amikor éppen jegyzőként fejtenek ki tevékenységet, nem viselkedhetnek pártpolitikusként. Egy adott pillanatban két jegyző- egy kormánypárti és egy ellenzéki- működik. Amennyiben Gyurcsány Ferencnek sikerül új frakciót alapítania, a pártja is jelölhet jegyzőt, aki egy MSZP-s kollegája helyét fogja elfoglalni. Amúgy a képviselők beszédét hat világbajnok gyorsíró jegyzi, akik kettesével dolgoznak és tízpercenként váltják egymást. Az országgyűlés legfiatalabb tagja az 1987-ben született Dúró Dóra (Jobbik), a legidősebb pedig a 90 éves dr. Horváth János (Fidesz).

 

Ifjúsági Szacsvay-díj

 

A látogatás a jegyzői iroda tárgyalótermében zárult, ahol Szabó Ottó főosztályvezető három olyan CD-t nyújtott át a váradiaknak, melyeken rögzítették azokat a perceket, amikor Lezsák Sándor alelnök köszöntötte a váradiakban. A felek megállapodtak abban, hogy az együttműködést folytatják, sőt bővítik: például Ifjúsági Szacsvay-díjat alapítanak, és igyekeznek úgy alakítani a történéseket, hogy egyetlen szacsvays diák se végezze úgy el az általános iskolát, hogy előzőleg ne látta volt a magyar parlamentet.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!