ERDON Helyi hírek

2011.10.16. 15:14

Strudlis, hólabdás sváb szüreti bál

Az erdődi svábok szombaton megünnepelték, hogy idén bőséges és minőségi szőlőtermés volt a vidéken. Az NDF ezáltal is szeretné megőrizni hagyományait.

Az erdődi svábok szombaton megünnepelték, hogy idén bőséges és minőségi szőlőtermés volt a vidéken. Az NDF ezáltal is szeretné megőrizni hagyományait.

 

 

A sváb hagyományokat szeretnék megőrizni az erdődiek, a Német Demokrata Fórum (NDF) helyi szervezete ezért szervezi meg éve óta a szüreti bált. „Az egykori svábok nem rendeztek szüreti bált. A szüretelés után bográcsost készítettek, nótáztak. Átvettük a magyar hagyományt, hogy ezáltal is megragadjuk az alkalmat, hogy sváb hagyományokat adjunk át a fiataloknak. A népdal és néptánc mellett a hagyományos népi ételek is elkészülnek ilyenkor” – magyarázta lapunknak Hilper Pál, az NDF erdődi szervezetének az elnöke. Így nem hiányozhatott a tálaláskor a krumplis, túrós, lekváros strudli, vagy a hólabda, amelyet viszont egyre kevesebben készítenek, még a svábok között is vannak, akik nem ismerik a süteményt. „A kinyújtott levestésztát derelyevágóval felszeletelik, ezeket a darabokat egy gömb formába helyezik és olajban megsütik, majd porcukorra szórják meg” – árulta el a receptet Hipler Pál.

Közben az NDF székhelyének udvarán két bográcsosban készült a gulyás és a babgulyás. Érkeztek a meghívottak is, többek között Josef Hölczli, az NDF megyei szervezetének a képviselője, Ovidiu Duma polgármester, illetve a település szülöttje is, Ft. Schupler Tibor, a Szatmári Római Katolikus Püspökség gazdasági igazgatója is. Mikor már mindenki ott volt, a fiatalok és idősebbek sváb népi öltözetbe a székház elé vitték a szőlővel megrakott és feldíszített szüreti kosarat, közösen táncoltak, majd bevonultak az épületbe, ahol folytatódott az előadássorozat sváb táncokkal, magyar szüreti dalokkal, román, német népdalokkal. A családias hangulatban zajlott ünnepség közös vacsorával és hajnalig tartó mulatozással ért véget, miközben tombolán kisorsolták a szüreti kosarat is.

Az erdődieknek egyébként volt miért ünnepelni idén, ugyanis bőséges és minőségi szőlőtermés volt. „Az a baj, hogy egyre kevesebben foglalkoznak a szőlőtermesztéssel. Egyre kevesebb a nemes szőlő és gyenge a telepítési kedv is. Most Bányai Zoltán bórszakértő jelezte, hogy nagyobb területen szeretne telepíteni szőlőt” – mondta Hipler Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!