ERDON Helyi hírek

2011.10.03. 16:03

Sörünnep Szatmárnémetiben

Az első alkalommal megszervezett Sathmarer Oktoberfest igazán nagy sikernek örvendett a szatmáriak körében. A bajor sör és étkek jelentették a fő attrakciót a három nap során.

Az első alkalommal megszervezett Sathmarer Oktoberfest igazán nagy sikernek örvendett a szatmáriak körében. A bajor sör és étkek jelentették a fő attrakciót a három nap során.

 

Október elsején, szombat délelőtt a Dana 2 hotel előtt összegyűlt kíváncsiskodók, szervezők és politikusok előtt zajlott az első söröshordó hivatalos megcsapolása, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a Sathmarer Oktoberfest, melyet a Szatmárnémeti Német-Román Gazdasági Egyesület (DRW), a Német Demokrata Fórum, a Zirmer Bud Kft. és a Terom Logistic&Distribution Kft. első alkalommal szervezett meg Szatmárnémetiben, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával. Bajor szokás szerint a város polgármestere, Ilyés Gyula csapolta meg az első hordó sört, aki igencsak rátermettnek bizonyult a feladatra, hiszen egy csapással oldotta meg a feladatot. A müncheni mindenkori polgármestereket is túlszárnyalta Ilyés, hiszen az eddigi rekord 2 ütés volt, míg a legtöbb 19 csapás. A söröshordó megcsapolását követően Csehi Árpádnak, a Szatmár Megyei Tanács elnökének jutott az a feladat, hogy az első korsó sört (1 liter) felhajtsa, ehhez mindössze 23 másodpercre volt szüksége, legalább is a jelen lévők számlálása alapján. A megcsapolt hordó tartalmát a szervezők ingyenes osztották szét a jelenlévők között. Ezt követőn Ilyés Gyula hivatalosan is megnyitotta az első Sathmarer Oktoberfestet, mely az elöljáróink és a népviseletbe öltözött táncosok felvonulásával folytatódott. A fesztiválozók a városközpontból buszokkal jutottak el a Dana 1 hotel mögött felállított sátorhoz, melyben több mint 1000 ülőhely volt. A kora délutáni órákban a pincérek lesték a vendégek kívánságát, akik 25 lejes értékjegy fejében 1 liter Veldensteiner sört és egy bajor étkekből álló menüt kaptak. Az est során kicsinek bizonyult a sátor befogadóképessége, de a sörcsapok és a főzőberendezések száma is, hiszen csúcsidőben több mint egy órát kellett várakozni arra, hogy kiszolgálják a sörünnepre érkezőket. Nagy volt azon szatmáriak meglepettsége is, akik hat óra után a buszmegállókban álltak és várták a Transurban járatait, ám azok nem közlekedtek, így fellendült a taxisok forgalma. A három napos fesztiválra a szervezők 20 ezer liter sört és 1 tonna ételkülönlegességet szállítottak, mely a nagy érdeklődést látva bizonnyal el is fogyott. A sörsátorban Szatmár megyei tánccsoportok, rézfúvós zenekarok előadása szórakoztatta a fesztiválra érkezőket, illetve a Temesvárról érkezett Hoffner Big Band és a szatmári Artemis húzta a talpalávalót. Vasárnap reggel kilenc órakor ökumenikus istentisztelettel kezdték a napot, majd folytatódott a sörünnep. Tegnap este került sor a tombola sorsolásra is, melyen értékes nyeremények találtak gazdára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!