ERDON Helyi hírek

2011.10.31. 14:41

Sorbanállás a támogatásért

Bihar megye- Az érintettek körében elégedetlenséget váltott ki, hogy az anyaország kormánya változtatott a „Szülőföldön magyarul” pályázati rendszeren amivel szerintük bonyolította az ügyintézést.

Bihar megye- Az érintettek körében elégedetlenséget váltott ki, hogy az anyaország kormánya változtatott a „Szülőföldön magyarul” pályázati rendszeren amivel szerintük bonyolította az ügyintézést.

 

 

Az idei évig az RMDSZ által kezelt Iskola Alapítványon keresztül bonyolították le a „Szülőföldön magyarul” nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatási pályázati rendszert. Ez Bihar megyében körülbelül 10 ezer magyar gyermeket érint, a tavalyi anyaországi kormányváltás után azonban kivették az Iskola Alapítvány kezéből ezeket az ügyeket, melynek betudhatóan sok esetben sokkal nehezebb volt hozzájutni az űrlapokhoz, mint korábban, főleg szórványban. Problémát jelentett az is, hogy utólag megszüntették azt a jól bevált módszert, melyet az alapítvány használt, vagyis hogy postán küldték haza azok számára az oktatási-nevelési támogatást, akik éltek ezzel a lehetőséggel. Bankszámlára is lehetett igényelni, de információink szerint az elmúlt tíz évben az érintettek maximum húsz százaléka döntött ezen opció mellett, a többiek azt kérték, hogy postai utalványozással kapják meg az összeget. Ez azért is volt fontos, mert a diákok nagy része vidéki.

 

Tavalyi átutalások

 

Utólag azonban a Fidesz-kormány úgy döntött, hogy inkább az OTP Bankkal köt megállapodást, mely azonban nincs megfelelően felkészülve a feladatra azért, mert tudomásunk szerint Bihar megyében például csak Nagyváradon és Nagyszalontán rendelkezik fiókintézettel, egyetlen OTP-bankfiók sincs se Érmihályfalván, se Margittán, se Székelyhídon, nem beszélve a szórványvidékről, Belényesről vagy Élesdről. Ennek megfelelően az összes, érmelléki magyar iskolába járó gyermekek szülei Váradra vagy Szalontára kell utazzanak, hogy felvegyék egyrészt a bankkártyát, másfelől pedig, hogy kiváltsák a pénzt. Ez önmagában tulajdonképpen azt jelenti, hogy az útiköltségre ráköltik az évi egyszeri alkalommal adott 20 ezer forintos támogatás egy részét. Úgy tudjuk különben, hogy mivel nem kapták meg a forrásokat, a kifizetésekkel egy évet csúsztak, így a tavalyi átutalások is most fognak megtörténni, tehát emiatt akár az is előfordulhat, hogy egyes emberek esetleg nem kapják meg a támogatást, mert megspórolják rajtuk.

A kialakult visszás helyzetre egyébként Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is felhívta a figyelmet, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának legutóbbi, szalontai ülésén, megjegyezve, hogy „nem minden jól működő rendszert kell felborítani az anyaországból politikai célok miatt”.

 

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!