ERDON Helyi hírek

2011.10.28. 14:36

Rádiós a mikrofon másik oldalán

A Partium Pódium rendezvénysorozat első alkalmára került sor október 27-én a PKE dísztermében. A meghívott Horváth Gergely, az MR2 – Petőfi Rádió szerkesztő-műsorvezetője volt.

A Partium Pódium rendezvénysorozat első alkalmára került sor október 27-én a PKE dísztermében. A meghívott Horváth Gergely, az MR2 – Petőfi Rádió szerkesztő-műsorvezetője volt.

 

 

A Partiumi Keresztény Egyetem Gyülekezet szervezésében egy új programsorozatot indítottak, ennek neve Partium Pódium. Az első beszélgetés előtt Ráksi Lajos egyetemi lelkész elmondta, hogy a rendezvénysorozat célja, hogy időről időre egy érdekes közéleti személyiséget vendégül látva, a beszélgetés hagyományára, az együttgondolkodásra hívják fel a figyelmet. Hozzátette, hogy fontosnak tartja kereztényként felvállalni azokat a nézeteket, amelyeket vall. Elmondta: ne akadémikus, tudományos beszélgetésekre számítson a közönség, hanem baráti eszmecserékre. Az első meghívott Horváth Gergely, az MR2 – Petőfi Rádió szerkesztő-műsorvezetője volt. Ráksi Lajos vele kapcsolatban elmondta: „az ő hozzáállása a kereszténységhez, arra ösztönöz minket is, hogy felvállaljuk felekezeti hovatartozásunkat.” Horváth Gergely beszélgetőpartnerei Ráksi Lajos valamint Kiss Gábor, a kolozsvári Agnus Rádió főszerkesztője volt. Az érintett témák pedig a rádiós szolgálat, a szavak ereje, a kereszténység, a megtérés, valamint a filmek, könyvek és a zene voltak. Az est folyamán sok érdekes információt árult el Horváth Gergely magánéletéről, munkájáról és hitéről. Megtudtuk, hogy 33 évesen tért meg, ami egy új időszámítást jelentett életében.

 

Kereszténység

 

A változás a párkapcsolati problémái illetve abból a felismerésből fakadóan állt be, hogy az ő sorsa is olyan lesz, mint az édesapjáé. A továbbiakban arról beszélt, hogyan zajlik egy keresztény rádiós munkája, akinek a területe a popkultúra: „vannak olyan helyzetek, amikor könnyebb erről beszélni, például a névnapok felolvasásakor, ha azok bibliai nevek. A rádió értéket közvetít: nem keresztes hadjáratot indítok a hallgatók ellen, hanem addig és annyit mondok, amennyit a belső cenzúrám megenged”-mondta el a műsorvezető. Arra a kérdésre, hogy kik a példaképei a következőt válaszolta: „kevés olyan egyéniséggel találkoztam életemben, akik hatással voltak rám. Könyvből nem tudtam tanulni, mindent emberektől lesek el, tanulok. Howard Stern például megmutatta milyen nem akarok lenni.” A beszélgetés során kiderült, hogy Horváth Gergely könyvet is ír. Elmondta, miközben regényét írta, egy adott pontig tudta uralni szereplőit, de azután elkezdtek önnálló életet élni. Úgy tudja megmagyarázni ezt a kapcsolatot, mint Isten és teremtményei között, az emberek között van. A bensőséges beszélgetést Ráksi Lajos a következő mondattal zárta le: „ Ha van hit, van lélek, akkor nincs akadály”. Pálfi József lelkipásztor kérdésére, hogy ha Jézus ma köztünk lenne, milyen zenét hallgatna, Horváth Gergely nem tudott konkrét választ adni, de hozzátette: ebben az esetben a zene nem a műfajtól, hanem a mondanivalótól függ.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!