ERDON Helyi hírek

2011.10.10. 15:45

Jön a Liliomfi

Október 15-én Szigligeti Ede Liliomfijával nyitja meg 2011-2012-es évadját a nagyváradi Szigligeti Színház színtársulata.

Október 15-én Szigligeti Ede Liliomfijával nyitja meg 2011-2012-es évadját a nagyváradi Szigligeti Színház színtársulata.

A premiert több járulékos esemény egészíti ki, tudtuk meg az intézmény főigazgatójától, Czvikker Katalintól a tegnapi sajtótájékoztatón. Elárulta, hogy a premierre időzítve kiadnak egy tematikus falinaptárat, mely a színház építésének mozzanatait dolgozza fel, továbbá kiadásra kerül a Szigligeti nevű kiadvány, melynek első száma 58 oldalas lesz. Czvikker Katalin megemlítette, hogy egy kamarakiállítást is szerveznek a színház emeleti páholyzsebében, melyen az Országos Széchenyi Könyvtár által őrzött tárgyakat, régi színlapokat, plakátokat, stb. fognak kiállítani. A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy bérletek még rendelhetők a Szigligeti Színház színtársulatának előadásaira, de a Liliomfi október 15-i nyitóelőadására jegyek már csak a karzatra válthatók. A színház jegypénztára hétfő kivételével naponta 10-18 órák között van nyitva, illetve lehet online is jegyet váltani.

 

Sikeres rendező

 

A bemutatásra kerülő Liliomfi című darabról annak rendezője Keresztes Attila (a szatmárnémeti Harag György színtársulat művészeti igazgatója) elmondta, hogy már több színháznak rendezte meg korszaknyitó előadását, majd hozzáfűzte: „elég sok vígjátékot rendeztem már, és még nem buktam meg egyikkel sem. Bízok abban, hogy ezúttal sem fogok.” A továbbiakban a rendező kifejtette, hogy a most bemutatásra kerülő darab a színészet dícséretét nyújtja. A Liliomfi aktualitását továbbá az adja, hogy most ugyanolyan nyomorúlt helyzetben vannak a színészek mint Szigligeti Ede idejében. Akkoriban még nem ismerték fel a kultúra szükségeségét, ma pedig már nem ismerik fel, ezért van az, hogy a színészek most ugyanott tartanak mint akkoriban – magyarázta a rendező. Keresztes Attila hangot adott azon véleményének, miszerint a romániai magyar vidéki színházak is fel kell zárkózzanak ahhoz a látásmódhoz, amely az európai és világszínháuzakat jellemzi.

 

Szemléletváltást

 

A nagyváradi színtársulat múltjáról, jelenéről és jövőjéről szólva Szabó K. István a színtársulat művészeti igazgatója kifejtette, hogy a társulatnak le kell vetkőznie magáról a korábbi években rá jellemző szemléletmódot, és ezt csak úgy lehet elérni, ha olyan rendezőket hívnak meg Váradra, mint Keresztes Attila. „Az elmúlt két évben voltak próbálkozások, született pár érdekes előadás, és most tovább szeretnénk lépni ezen az úton” - tette hozzá a művészeti igazgató, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Liliomfi színrevitele az ő ötlete volt, és ezután hívták meg a vígjátékok rendezésében nagy tapasztalattal rendelkező Keresztes Attilát, hogy rendezze meg a darabot.

 

Költségvetés

 

A Szigligeti Színház költségvetését ismertette Czvikker Katalin főigazgató, elmondva, hogy a Bihar Megyei Tanács fél évre kétmilliárd régi lejt adott a magyar színház fenntartására, emellett még kapott az intézmény 500 millió régi lejt a személyi költségekre. A színház 3,3 milliárd régi lej saját bevétellel számol: ennek a pénznek zöme pályázati összeg, mely a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztériumától, a Nemzeti Kulturális Alaptól és a Bethlen Gábor Alaptól érkezik. Ezen kívül a bérletezésből, jegyeladásokból és a teremfoglalásokból is származik saját bevétele a színháznak.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!