ERDON Helyi hírek

2011.10.17. 13:02

Élményszerű irodalomtanítás

Nagyvárad- Hétfő délelőtt dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész tartott előadást a Szent László Római Katolikus Iskolacsoport dísztermében és mutatta be legújabb kötetét, mely egy IX-es tankönyv.

Nagyvárad- Hétfő délelőtt dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész tartott előadást a Szent László Római Katolikus Iskolacsoport dísztermében és mutatta be legújabb kötetét, mely egy IX-es tankönyv.

 

 

Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: véleménye szerint napjainkban a középiskolában ülő fiatalok egészen más nyelvet beszélnek, mint az őket oktató tanárok többsége, ezért úgy gondolja, hogy az irodalomtanítás jövője azon múlik, hogy a különböző generációk megértik-e egymást. Meglátásában jelenleg a gyermekek körében óriási igény lenne arra, hogy posztmodern szövegekkel találkozzanak, hogy a különböző facebookos, mms-es és egyéb csatornákon megtalálható, vagy a populáris regiszter egyéb rétegeihez tartozó szövegtípusok, reklámok és ehhez hasonlóak bekerülhessenek a tananyagba, vagy egyáltalán ezekről is lehessen beszélni a tanórákon. Az irodalomtanítás keretei azonban erre nagyon ritkán, vagy alig biztosítanak módot. Ezért az általa írt tankönyvekkel arra szegődött, hogy a ma már alapvetően vizualizált és élményszerű igényekre próbáljon meg választ adni. Mindezt élményközpontú asszociatív irodalomtanításnak nevezte el, akik pedig kinyitják a köteteit, azt látják, hogy ezek azt a célt szolgálják, hogy a vizuális képeikkel meggyőzzék a diákokat arról, hogy érdemes olvasni is. Ma már ugyanis az iskolában nem állhat ki egy tanár a diákok elé, hogy olvassák el ezt vagy azt a regényt, mert egyszerűen nem olvassák el, a tények is ezt támasztják alá. Amennyiben azonban élményszerű eszközökkel, számos képpel és a fiatalok világához közelálló nyelvezettel próbáljuk meggyőzni őket, akkor hajlandóak erre a kompromisszumra.

 

Élményszerű megismerés

 

A Szent László Római Katolikus Iskolacsoport dísztermében tartott előadásán is az irodalomtörténész különböző példákkal élve arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a világ megismerése lehetséges élményszerűen is, az irodalmi szöveg pedig segít abban, hogy jobban megismerjük egymást és a másik embert, felfedezzük „a nyelvben való létezés otthonosságát”. Egy olyan videoklippet bejátszva, melyen a világ különböző pontjain élő zenészek ugyanazon időpontban az internet segítségével ugyanazt a dalt játszották, azt emelte ki: akkor is van bennünk valami közös, akkor is képesek vagyunk együtt gondolkodni, ha fizikailag távol vagyunk egymástól. Megjegyezte: a közösségi portálok működési alapötletének is bizonyos tekintetben irodalmi vonatkozásai vannak, hiszen Karinthy Frigyes 1929-ben megjelent Láncszemek című novellája arról szól, hogy a szereplők hogyan tudnak maximum öt lépésben a Földgolyó különböző pontjai kapcsolatot teremteni.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!