ERDON Helyi hírek

2011.10.03. 13:52

Elkezdődött az egyetemi év

A Nagyváradi Egyetem eredményeit, a felsőoktatás szerepét hangsúlyozták ki többek között a ma délelőtti, mintegy kétórás nyitóünnepségen, mely művészi produkciókkal zárult.

A Nagyváradi Egyetem eredményeit, a felsőoktatás szerepét hangsúlyozták ki többek között a ma délelőtti, mintegy kétórás nyitóünnepségen, mely művészi produkciókkal zárult.

Cornel Antal, a Nagyváradi Egyetem rektora elmondta: 2007 óta, amikor az egyetemet a rossz minősítések miatt a feoloszlatás veszélye fenyegette, nagyon sok változás történt. Ezek eredményeképp most már előkelő helyezést ért el: a mintegy száz állami és magán egyetem között a legújabb felmérések szerint a Nagyváradi Egyetem a 19. helyet foglalja el, s ez Nagyváradot egy sorba helyezi a hazai nagy egyetemi városokkal.

Megvalósítások

Az intézményben jelenleg tizenöt kar működik a korábbi tizennyolc helyett, s 22 ezer az ide járó egyetemisták száma. A külföldi egyetemisták nagy száma is utal az egyetem nyitottáságra – mondta a rektor – aki arra bíztatta a hallgatókat: legyenek felelősségteljesek, bátrak, ne féljenek a változástól. Később arról is szó esett: 2009-ben avatták fel az új sportcsarnokot, tavaly nyitották meg a könyvtárat, az idén pedig új, mintegy ezer négyzetméteres székhelyre költözött a vizuális művészetek kara, s új egyetemi bentlakás is készül, mely további kétszáz helyet fog biztosítani a hallgatóknak.

Később felszólalt Gavrilă Ghilea prefektus, aki szintén az egyetem eredményeiről szólt. Radu Țîrle, a Megyei Tanács elnöke amerikai tapasztalataira hivatkozva arra bíztatta az egyetem munkatársait: helyezzenek nagyobb hangsúlyt az önkéntességre, segítsék ingyenes órákkal azokat a diákokat, hallgatókat, akik amúgy nem ezt nem engedhetik meg maguknak. Az is elhangzott: szükségesnek tartja egy multifunkcionális terem létesítését az egyetem közelében, mely különféle találkozóknak, szimpóziumoknak adna helyet.

Tervek

Gheorghe Carp alpolgármester elmondta: az egyetem munkatársaként tudja, hogy eddig is sok önkéntes munka zajlott az egyetemen. Egyúttal egy jövendő együttműködést helyezett kilátásba az önkormányzat és az egyetem között a szakorvosok sugérterapeutikai felkészítése tekintetében. Az üzleti szféra képviselőinek felszólalását követően Sofronie Drincec ortodox püspök, majd Virgil Bercea görög-katolikus püspök szólt az egybegyültekhez, kihangsúlyozva a szeretet szerepét, mely kapcsolatot tud teremteni a hit és a tudomány között.

A későbbiek során az intézmény vezetősége az egyetem 36 alkalmazottjának nyújtott át érdemoklevelet. Oana Liani előadóművész, az egyetem munkatársa pánsípon adott elő klasszikus műveket és népdalokat, majd Anton Andrada elsőéves egyetemi hallgató, aki ritmusos sportgimnasztikában az országos első helyezett, két fellépéssel kápráztatta el a közönséget – a második során a két művésznő közös produkciót mutatott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!