ERDON Helyi hírek

2011.10.17. 13:51

Elfogadják a dossziékat

Nagyvárad - Hétfőtől be lehet nyújtani a fűtési segély igényléséhez szükséges dossziékat mind az ASCO-nál, mind a nagyváradi multifunkcionális központoknál. Kérvényezési űrlapok is igényelhetők ugyanitt.

Nagyvárad - Hétfőtől be lehet nyújtani a fűtési segély igényléséhez szükséges dossziékat mind az ASCO-nál, mind a nagyváradi multifunkcionális központoknál. Kérvényezési űrlapok is igényelhetők ugyanitt.

Mintegy hét ember várt sorára hétfőn délelőtt a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) 2. sz irodája előtt, ahol a központi fűtéssel rendelkező igénylők nyújthatták be dossziéjukat. Viszont bent több asztalnál foglalkoztak az ügyfelekkel, így hamar ment a sor, nem kellett sokat várakozni. Mint láttuk, mielőtt átvennék, az ASCO munkatársai részletesen átnézik a dossziékat.

 

Egyénileg is

 

Koncsek Vadnai Zita, az ASCO igazgatója elmondta: mind náluk, mind a multifunkcionális központokban leadhatóak az iratok, akár egyénileg, akár a tulajdonostársulásokon keresztül. Azért fontos, hogy egyénileg is leadhassák a kérvényeket az érintettek, mivel egyes tulajdonostársulásokban nem adnak űrlapot, illetve nem fogadják el azoknak a kérvényét, akiknek tartozásaik vannak – holott a kettőnek nincs köze egymáshoz. Viszont szükséges, hogy a tulajdonostársulás feltüntesse a szolgáltatóval kötött szerződés kódszámát, továbbá azt, hogy hány személy lakik az adott címen, s lepecsételje a kérvényt, tette hozzá. Az ASCO-nál egyébként hét átvevő pontot terveztek létesíteni, ezek közül egyelőre nem működik az összes. Külön irodában veszik át azoknak a dossziéját, akiknek központi fűtésük van, s külön irodában azokét, akik fával, gázzal, vagy gázolajjal fűtenek. Ez utóbbiak közül azok az igénylők, akik fát használnak és szociális segélyt kapnak, egy összegben kapják meg a fűtési segélyt, a többiek havonta kapják majd meg.

 

Határidő

 

A fűtési segély november elsejétől március végéig jár a rászorulóknak. Azok, akik novembertől már szeretnének fűtési segélyben részesülni, legkésőbb november 20-án kell leadják a kérvényt és a többi, bizonyító okiratot. Amennyiben ezt a határidőt lekésik, már csak decembertől kaphatják a segélyt. Mint már megírtuk, nagyjából ugyanazok a kizáró tényezők vannak érvényben az idén is, mint tavaly, viszont nőtt egy keveset a fűtési segélyre jogosító, egy főre eső havi nettó jövedelem legfelső határértéke – de csak azoknak az esetében, akiknek központi fűtésük van: a tavalyi 615 lejes legfelső határérték az idén 786 lejre módosult (ez a megadott képlet szerint kiszámított fűtési költség öt százalékának megtérítésére jogosít), egyedülálló személyek esetében pedig 1082 lej a legmagasabb havi nettó jövedelem, amely még feljogosít a fűtési segélyre. Az ő esetükben a legkisebb támogatás a költség 10%-a.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!