ERDON Helyi hírek

2011.10.30. 16:45

A zenés animációk története

Az Animáció Világnapja alkalmából a hétvégén számos rendezvényt szerveztek a nagyváradi Szabadság moziban, valamint a Moszkva klubban.

Az Animáció Világnapja alkalmából a hétvégén számos rendezvényt szerveztek a nagyváradi Szabadság moziban, valamint a Moszkva klubban.

 

Szombat reggel Radu Vasile Igazság, animációs filmrendezővel fogyaszthattak el a résztvevők egy „animációs croissant-t”. Az előadás témája a zenés animáció volt. Radu Vasile Igazság bihari származású, nemzetközileg is elismert animációs filmrendező az előadás elején reményét fejezte ki, hogy a résztvevők úgy fognak kilépni a mozi terméből, hogy jobban szeretik, jobban megértik az animációkat, jelen esetben a zenés animációkat. Elmondása szeritn az animációk és a zene összetartoznak. Történelmi áttekintőjében megemlített és levetített különböző korokból és különböző technikákkal készült animációkat. Az első animációknak a 4-5000 éves múltra visszatekintő árnyjátékok számítanak, amely mellé zenét is játszottak. Egy nagy időbeni ugrással a néma, feliratos animációkat mutatta be, amelyhez szintén élőben szolgáltatták az alapot a zenészek. Ezek még a mozivetítések közötti reklámokat képezték. Majd később olyan áttörés következett, ami teljesen megváltoztatta az animációs filmek jellegét: megjelent a szinkronos film, vagyis a kép és a hang egy szalagon volt. A rendező elmondta, hogy az animációs filmek esetében is egy sikeres alkotás után nehéz ugyanazt a minőséget még egyszer elérni. A technika fejlődésével az alkotóknak több lehetőségük, és könnyebb dolguk van, de ez nem biztos, hogy jobbá teszi a művet. Hozzátette, ha animációt készítünk, két dolog fontos: a szereplők, amelyek lehetnek emberek, állatok, nonfiguratív elemek, és a zene, amiben a szünetek és a csend is elengedhetetlen. Az előadás során Radu Vasile Igazság különböző korokból származó és eltérő technikával készült animációkat mutatott, egészen a három dimenziós megoldásokig. Bemutatta, hogy a hétköznapi tárgyakból varázslatos meséket lehet alkotni, és a hozzákapcsolt zene nélkülözhetővé teszi a beszédet.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!