ERDON Helyi hírek

2011.10.20. 15:26

A tollbamondott versek kötete

Molnár Zsolt, fiatal váradi költő második, De te itt maradsz című kötetét mutatták be a október 19-én a nagyváradi városháza dísztermében. A bemutatóra sokan mentek el.

Molnár Zsolt, fiatal váradi költő második, De te itt maradsz című kötetét mutatták be a október 19-én a nagyváradi városháza dísztermében. A bemutatóra sokan mentek el.

 

 

A könyvbemutató elején köszöntőt mondott Biró Rozália Nagyvárd alpolgármestere. Elmondta, megismerkedése Molnár Zsolttal és édesanyjával egy olyan megálló volt életében, ami nagy tanúlsággal szolgált, arra, hogyan kell megküzdeni azokkal a problémákkal, amelyeket a sors ránk mér: „Zsolt példája megmutatja, hogyan kell helytállnunk”-mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a versek bizonyságtételként szolgálnak arra, hogy bármilyen körülmények között tudunk adni és meg tudjuk mutatni lelki gazdagságunkat. A könyvet Szűcs László költő és Kinde Annamária, a kötet szerkesztője méltatta. Szűcs László elmondta, az hogy 2009 és 2011 között Zsoltnak két kötete is megjelent, ami azt bizonyítja, hogy nem csak egy fellángolásról van szó, hanem igazi tehetségről. A fiatal költő verseit tollba mondja, mivel születésétől fogva mozgássérült. Költeményeit édesanyja vagy magántanára, Szabó Anna írja le. A bemutatón mindketten jelen voltak és Molnár Zsolt költői munkásságáról beszéltek. Elmondták, hogyan születnek a versek, hogyan kezdődött ez a szenvedély, és hogyan telnek a mindennapok. Szabó Anna, Zsolt magántanára elmesélte az első vers születésének körülményeit is.

 

Versek

 

Tizenöt éve tanítja a fiatal költőt különböző tárgyakra, de egy olyan elfoglaltságot is akart adni neki, amivel lefoglalhatja magát akkor is, ha ő nincs ott. Ekkor pattant ki az ötlet, hogy rímes versikéket írjanak. „Édesanyja leírta a gondolatokat, együtt megbeszéltük és átdolgoztuk azokat. Aztán eljött az a pillanat, amikor a tanítvány túlnőtte a mestert. Ekkor mentem el Szűcs Lászlóhoz, hogy értékelje a verseket”-tette hozzá Szabó Anna. Molnár Zsolt harmadik kötete is lassan-lassan alakul. A költő minden versét külön gyöngyszemként kezeli. Kinde Annamária hozzáfűzte: ha néhány vers nem is tökéletes, mégsem alakítják át, mert ezek a költemények Zsolt lelkéből jönnek. A könyvbemutatón többek között Biró Rozália, Kinde Annamária és Szűcs László is felolvasott, és minden megjelent kapott egy-egy Molnár Zsolt kötetet. Szabó Anna zárásként hozzátette, hogy Zsolt mindig azon gondlkodott, hogy mindenki dolgozik, csinál valamit, csak ő nem tesz le semmit az asztalra. Mióta megjelentek a versei, úgy érzi ő is tett valamit másokért, és büszke arra, hogy az ő verseit is olvassák. A De te itt maradsz című kötetet a Varadinum Kulturális Alapítvány kiadásában és Biró Rozália támogatásával jelentették meg. A költő célja az is, hogy erőt adjon sorstársainak, ezzel példát mutat nekünk is, hogyan kell küzdeni azért, amit szeretnénk elérni. Molnár Zsolt története újabb példa arra, hogy az emberi akaraterő nagyon sokra képes.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!