ERDON Helyi hírek

2011.10.10. 14:19

A Selina vs. Tirle meccs folytatódik

A Selina cégnek nem érdeke az, hogy folytatódjon a Körösvidéki Múzeum új székhelyének felújítása – mondja Radu Tirle a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Selina cégnek nem érdeke az, hogy folytatódjon a Körösvidéki Múzeum új székhelyének felújítása – mondja Radu Tirle a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Radu Tirle tegnapi sajtótájékoztatójának főszereplője ezúttal is, mint már annyiszor, a váradi székhelyű Selina építkezési vállalat volt, mely a Körösvidéki Múzeum új székhelyének felújítási munkálatait is végzi. Tirle a múzeumfelújítás ügyében felidézte azt, hogy a Selina 73 milliárd lej értékben akart felszereléseket megrendelni a felújításhoz, csakhogy a törvény tiltja azt, hogy az önkormányzat interneten keresztül vegyen át bármit is, fejtette ki Tirle. Majd hozzátette, hogy a múzeum munkálatait már csak azért sem tudja átvenni a tanács, mert az arra vonatkozó fontos dokumentumok, jegyzőkönyvek hiányoznak. A múzeum ügye nyolc hónapja stagnál, mert a Selina cég nem engedi be a munkaterületre a tetőfelújítást végző Ciac céget. A tetőfelújításra azért van szükség, mert a Tondach vállalat selejtes tetőcserepet szállított a felújításhoz, és ezeket a cserepeket ki kell cserélni. A Tondach már rég leszállította saját költségén a 32 ezer darab új tetőcserepet, amely ott áll a múzeum udvarán. A Tondach azt kérte, hogy adják vissza neki a régi tetőcserepeket, de ha két héten belül nem adják vissza, akkor az újat is visszakéri a vállalat. A tetőfelújítással megbízott Ciac vállalat abba is belemenne, ha a Tondach-val kötött szerződést átvállalná a Selina, de ez utóbbi cég erre sem hajlandó, állította Radu Tarle. A megyei tanácselnök bejelentette, hogy az ügyben elrendelte az elnöki rendeleti eljárást, amely kötelező érvénnyel végrehajtandó. „Beniamin Rus a Selnia cég tulajdonosa így fogja fel Románia érdekeit, hogy nem engedi folytatni a munkát, pedig a Körösvidéki Múzeumnak a nemzeti kulturális vagyonhoz tartozó műkincsdarabjai is vannak” - húzta alá Tirle.

 

Nem érdeke

 

A tanácselnök szerint a Selina azért nem akarja átvenni a Ciac-tól ez említett szerződést, mert ezzel is gátolni akarja a munkálatok folytatását. Most következne a tűzvédelmi berendezések beszerelése és a lemezes parketta lefektetése, viszont a Selina a tűzvédelmi berendezésekre csak ezer eurót irányzott elő, továbbá a sokkal olcsóbb laminált parkettát akarna a múzemban lehelyezni. Mivel Tirle kilátásba helyezte azt, hogy figyelni fog arra, hogy ezek a munkálatok megfelelő minőségűek legyenek, és így a Selina ezeken a munkálatokon nem fog tudni jogosulatlan haszonra szert tenni, a cég ezért akadályozza a felújítás folytatását, következtetett Tirle. Végezetül a tanácselnök szintén a Selinara panaszkodott kijelentve, hogy a cég vezetője úgy viselkedik, mintha a Nagyvárad tulajdonosa lenne, ugyanis az Aradi úti tömbházépítkezések során a Selina nem engedte elszállítani az újrahasznosítható építkezési anyagokat, és amikor ez mégis megtörtént, a Selina beperelte a nagyváradi önkormányzatot, állítja Radu Tirle.

 

Öndícséret

 

„Mivel más nem dicsér meg, ezért én kell magamat megdícsérnem a tej kifli programban történt megvalósításomért, mert decentralizáltam ezt a programot, és most már nem Galacból jönnek a pékáruk Bihar megyébe, hiszen nálunk is elsőrangú sütődék és termelők vannak” – dícsérte magát Radu Tirle tegnapi sajtótájékoztatóján. Ugyancsak megdícsérte magát amiért – mint mondta - megtörte egyes cégek monopolhelyzetét a megyében, mely döntés alapja az, „hogy mindenkinek joga van hozzáférni közpénzekhez, aki a megyében akar munkálatokat elvégezni” – fejtette ki végül Tirle.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!