ERDON Helyi hírek

2011.10.26. 13:24

A Hópárduc újra talpra állt

Nagyvárad- Kedden az EKE 91 Bihar- Nagyvárad szervezésében Erőss Zsolt „Hópárduc” hegymászó tartott vetítéssel egybekötött előadást az idei, Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatról.

Nagyvárad- Kedden az EKE 91 Bihar- Nagyvárad szervezésében Erőss Zsolt „Hópárduc” hegymászó tartott vetítéssel egybekötött előadást az idei, Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatról.

 

 

Az Ady Endre Középiskola dísztermét zsúfolásig megtöltő érdeklődőket Tiponuț Tibor, az EKE 91 Bihar- Nagyvárad elnöke köszöntötte. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei rendezvény több szempontból is rendhagyó: a megszokottnál egy hónappal korábban jött Erőss Zsolt, egy televíziós forgatócsoport rögzíti az eseményeket és kisorsolják a közelmúltban zajlott használtolaj-gyűjtő akció tomboláit.

Előadásában Erőss Zsolt elmondta: újabban igyekszik egy-egy szlogent adni az expedícióinak. Mint ismert, tavaly a balesete miatt a Rehab expedíció címet választotta, azonban az idén úgy gondolta, hogy ezen már túllépett, ezért a Vége a rehabilitációnak jelmondat mellett döntött. A csapat tavasszal, április elején indult Nepálba. Katmanduba szinte „hazajárnak”, ezért már régi ismerősként köszöntötték az ottani árusokat, a turisztikai irodák képviselőit. A négy hegymászót ezúttal egy 11 fős túrázócsoport is elkisérte, akik az alaptáborig mentek. Mivel az út gyalogosan hosszú lett volna, egy kalandos repüléssel érkeztek meg a serpák völgyébe, ahonnan napi gyaloglásokkal közelítették meg a hegyet. A Hópárduc megjegyezte: mivel az alsóbb szinteken trópusi jellegű volt az időjárás, az amputált lába csonkja sokat verejtékezett, és ezért jobban oda kellett figyelnie, hogy milyen ritmusban lépked, nehogy kisebesedjék, később pedig a fagyveszély okozott gondot. A teherhordozásban a serpák segítettek, akiknél ez ősi szakmának számít. Menet közben a szép kolostorok, a virágzó természet látványában gyönyörködhettek. Erőss Zsoltnak feltünt, hogy az utóbbi időben mennyit fejlődtek a települések, amiből azt a következtetést vonta le, hogy a turizmusból befolyt pénzösszegeket infrastukturális beruházásokra fordítják a helyiek. Jellemző, hogy nemrég egy mobilátjátszó tornyot is építettek, így már az egyébként éhbérért dolgozó serpák is maroktelefonnal kommunikáltak távolabb eső társaikkal.

 

Újabb csúcstámadások

 

Ahogy egyre feljebb értek, a megterhelés miatt egyre lassabban tudtak haladni. A 6200 méter magasan kialakított, buddhista szertartással felavatott alaptáborban több napot pihenéssel töltöttek, majd a csúcstámadás előtt, az akklimatizáció során négyszer is megmászták a jégtornyokból és hasadékokból álló, labirintusszerű hegyoldalt, melynek során fokozatosan eljutottak az első, a második és a harmadik táborig, majd természetesen minden alkalommal visszatértek az alaptáborba regenerálódni. Félelmetes volt látni, ahogy például egyik útjuk során egy több mint 100 méter mély jégszakadék fölött kifeszített, öt létrából álló hídszerű tákolmányon haladtak végig speciális bakkancsban, mely átkelő ráadásul időnként inogott is. Amikor az időjárás kedvező volt, úgy határoztak, hogy megpróbálkoznak a csúcstámadással. A négy magyar hegymászó közül végül Gál László és Erőss Zsolt érte el a 8516 méter magas Lhoce csúcsát, 2011. május 21-én. Figyelemre méltó tény, hogy a világon először a Hópárducnak sikerült mindezt megvalósítania művégtaggal és oxigénpalack használata nélkül.

Amúgy a Lhoce a kilencedik, 8000 méternél magasabb csúcs volt, melyen Erőss Zsolt járt. Egy-egy útja körülbelül 2 millió forintba került, és általában 10-15 kilogrammot fogy, a megerőltetés függvényében. Az idei expedíció azért volt különösen fontos számára, mert sikerült azt az életminőséget „elérnie”, melyhez a balesete előtt hozzászokott. Ennek tudatában újabb csúcstámadásokra készül az elkövetkezendő években, az eddiginél is nehezebb kihívásoktól sem riadva vissza.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!