ERDON Helyi hírek

2011.10.17. 09:37

A Fehér Bot Napja

Szatmárnémetiben is megünnepelték október 15-én a Látássérültek nemzetközi napját, mely alkalomból kulturális műsort szerveztek.

Szatmárnémetiben is megünnepelték október 15-én a Látássérültek nemzetközi napját, mely alkalomból kulturális műsort szerveztek.

 

A Szatmári Vakok és Gyengénlátók Egyesülete október 15-én, a Fehér Bot Napja alkalmából kulturális vetélkedőt, zenés táncos műsort szervezett tagjai számára, majd tombolával és szeretetvendégséggel kedveskedtek a szombati rendezvény részt vevőknek. Az egyesület elnöke, Ioan Sorin Podina köszöntötte az egybegyűlteket, kihangsúlyozva a Látássérültek nemzetközi napjának fontosságát, mégpedig az, hogy a társadalom figyelmét a látássérültek különböző szükségleteire és életvitelére felhívja. A szatmári látássérültek szombaton egy általános műveltségi vetélkedőn vehettek részt, majd az egyesület tagjaiból verbuválódott Vega együttes román és magyar nyelvű énekeket prózai műveket adott elő. Berki Andreától, a Szatmári Vakok és Gyengénlátók Egyesületének szociális referensétől megtudhattuk, hogy Szatmár megyében 2700 regisztrált tagjuk van, akik között körülbelül 100 aktív tag van. Szatmár megyében sajnos nincs egyetlen vakvezető kutya sem, hiszen egy ilyen kutya kiképzése és a gazdához való szoktatása 20 ezer euróba kerülne, melyre sajnos nincs anyagi fedezete a rászorulónak. A szociális referens elmondta, EU-s pályázatból szerettek volna egy vakvezető-kutya képzést szervezni, de nem kaptak támogatást. A látássérülteknek szükségük lenne rehabilitációs központra, mely az ő igényeik szerint lenne kialakítva, ahol nemcsak a látással kapcsolatos problémáikat kezelnék, hanem más betegségeiket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!