ERDON Helyi hírek

2011.09.14. 16:16

Uniós pénzek a Kis-Körös rendbetételére

Nagyvárad - Európai uniós társfinanszírozással teszik rendbe a Kis-Körös romániai szakaszát, tudtuk meg Pásztor Sándortól, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől.

Nagyvárad - Európai uniós társfinanszírozással teszik rendbe a Kis-Körös romániai szakaszát, tudtuk meg Pásztor Sándortól, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől.

 

 

A Kis-Körös élő vízfolyás volt évszázadokon keresztül, mely ha a mostani Sebes Körös-szakaszt vesszük, nagyjából a nagyváradi körgyűrűn épülő híd alól szakadt ki a Sebes-Körösből, és a mostani ipari negyeden és a valamikori Biharpüspökin átfolyva elindult a jelenlegi határ irányába, Nagyszántó településen keresztül, és majdnem Berettyóújfalu közelében ömlött a Berettyóba. Többnyire a síkvidéken egy jókora mocsaras részt alakított ki, mivel amikor árhullám volt a Sebes-Körösön vagy a Berettyón, mindig itt folytak le vagy át a fölösleges vizek. Az elmúlt évszázad 60-as éveiben, amikor elkezdték kialakítani az ipari negyedet, az akkori rendszer megfelelő koncepció hiányában elkövette azt az alapvető hibát, hogy egyszerűen betömte a Kis-Körös ottani medrét. A folyamatos feltöltés eredményeképpen a vízfolyás mindig máshonnan bukkant elő. A szocialista munkálatokkal eljutottak odáig, hogy jelenleg éppen Püspöki közepén bukkan elő a Kis-Körös, hiszen egy jelenleg is létező vízfolyásról van szó, mely a történtek ellenére az altalajban tovább működik. A kezeletlen körülmények azonban nagy gondot okoztak eddig a püspöki lakosoknak.

Pásztor Sándor vízügyi igazgató az erdon.ro-nak elmondta: már városi tanácsosként is felfigyelt arra, hogy problémát okoz ez a terület, hiszen teljesen eliszaposodott, ráadásul pedig szemétgödör jellege is volt, mert az emberek mindenfélét belehajigáltak. A környék tehát elmocsarasodott, és nagyon bűdös is volt. Hét-nyolc évvel ezelőtt ugyan kikotorták a medret, de ez nem hozott egy végleges eredményt, ugyanis a megoldás az egész szakasz rendezésében rejlik. Szerencsére azonban tavaly sikerült feltétetni a beruházások listára a Kis-Köröst is, mely abban nyilványul meg, hogy Biharpüspöki belterületén teljesen lefedik a régi medret és beiktatják a föld alá, a külterületen pedig az utolsó háztól egészen a bevásárlóközpontig vezető főútig kővel kirakják, hogy megakadályozzák az eliszapodást, és stabil legyen a meder. A közúti hídtól lefelé a vasúti hídig tehát rendbeteszik a medret, és a tervek szerint jövőre eljutnak odáig, hogy a határszelvényig átássák az egészet, és Nagyszántó belterületét is megcsinálják. „Tulajdonképpen a Kis Körösnek a romániai területét teljes mértékben rendbe tesszük”, hangsúlyozta az igazgató.

 

Kerékpárút

 

Szerdai terepszemlénk során mi is meggyőződtünk arról, hogy mekkora különbség mutatkozik a már rendbe tett, kikövezett medrű vagy bekazettázott Kis-Körös és azon rész között, ahol még nem kezdődtek el a munkálatok. Előbbi szakaszon egy tiszta, szabályozott patak folyik, az utóbbi környéken pedig a nádtól látni sem lehet a vizet, ahol pedig igen, ott csak valami zöld színű, eliszaposodott vízfolyás volt kivehető. A püspökiek azonban- és nem csak ők- nem csupán egy szépen rendbe tett környezettel gazdagodnak, hanem egy 1,5 kilométer hosszú új kerékpárúttal is, mely jövő nyár végéig készül majd el, és a kertek közt fog haladni a Matei Corvin utcai közúti hídtól egészen a Crivățului utcai jelenlegi hídig.

A Kis-Köröst érintő beruházás (Biharpüspöki belterülete és külterülete, a csatorna kiásása Nagyszántóig, a folyó ottani kikövezése, illetve a meder rendbetétele egészen a határszelvényig) összértéke 8,7 millió lej, a kivitelező a nagyváradi Gavella cég. Tekintettel a befektetés környezetvédelmi hatására, az uniós pénzeket odaitélő bizottság úgy döntött, hogy körülbelül 6 millió lejjel finanszírozza a munkálatokat. „Olyan szempontból is sikertörténet ez a befektetés, hogy elindítottunk egy projektet azzal a céllal, hogy a Kis Körös rendbetételével élhetőbb körülményeket teremtsünk Biharpüspökiben, és eljutottunk odáig, hogy számításaink szerint az Európai Unió 75-80 százalékban finanszírozza az ötletet”, fogalmazott Pásztor Sándor, aki ezúton is köszönetet mond a püspöki lakosoknak, pozitív hozzáállásukért, illetve az ügy érdekében tanúsított együtműködésükért.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!